Skrämmande dokumentär om ondska

FILMEN

Auschwitz är en miniserie i sex delar från engelska BBC och berättar historien om lägret som i historien kommer att minnas som det värsta någonsin. Varje del är runt 45 minuter lång och har olika fokus på Auschwitz historia. De sex avsnitten har följande undertitlar: "Surprising Beginnings", "Orders & Initiatives", "Factories of Death", "Corruption", "Murder & Intrigue" och "Liberation & Revenge"

Detta är helt klart den bästa dokumentär om Auschwitz som jag sett. Den är saklig men ändå berättad på ett sätt som är behagligt att se på. Man varvar autentiska bilder med rekonstruktioner vilket gör att man får en bra överblick av det som berättas. Man har även återskapat byggnader, områden osv. som beskrivit i dokumentären med datorns hjälp.

Detta varvas med intervjuer av folk som satt i lägren men även med tyskar som var vakter i lägret. Att man även får höra "den andra sidan" gör att dokumentären får ett djup som många andra saknar. Tyvärr verkar en del av tyskarna fortfarande inte tycka att det de gjorde var speciellt fel…

Den här dokumentären har tidigare visats på TV men jag föredrar att se den på DVD. Nu kan jag själv bestämma hur många avsnitt jag vill se på raken. För helt klart är att man vill se mer än ett när man väl börjat.

Det är även det som är lite av problemet med dokumentären. För lika intressant som det är, lika motbjudande är den. Personligen är jag helt oförmögen att förstå hur man kan behandla människor som man gjorde utan att inse att det man gjorde var fel…som en del påstår att de inte gjorde. Det är inte utan att det blir lite påfrestande att titta på för många avsnitt i rad.

En bra sak med denna dokumentär är det faktum att den fokuserar just på Auschwitz. Nu är det ju omöjligt att göra en sådan här dokumentär utan att blanda in Hitler men här är han endast en bifigur och skymtar förbi lite här och där men fokus ligger inte på honom, som det så ofta gör.

Auschwitz är som sagt en otroligt bra dokumentär och jag skulle faktiskt vilja sträcka mig så långt som att säga att den borde vara obligatorisk i den svenska skolundervisningen. Hur man än vänder och vrider på det är den tusen gånger mer effektiv än att läsa om det i en bok.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Jag besökte ett koncentrationsläger för några år sedan när jag var på semester i Tyskland och jag fick samma otrevliga känsla när jag såg bilderna i dokumentären som när jag var där. Det går inte att fatta hur det måste ha varit…

2. Det känns verkligen att man tänkt till när man delat upp dokumentären. Flytet blir bra och varje avsnitt har dels en början och ett slut vilket gör att man kan se dem separat men samtidigt flyter det på bra om man vill se flera avsnitt i rad.

3. Jag återkommer till det faktum att man i dokumentären faktiskt också intervjuar tyskar som var med och sköt folk, tyskar som var med och stal judarnas tillhörigheter. Detta ger dokumentären ett enormt djup och man får en liten insikt i hur det kunde bli som det blev även om man aldrig kan förstå eller förlåta.


HANS-ÅKE LILJA (2007-02-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen 1.78:1 (anamorfisk)
RECENSERAT DENNA DAG (24/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA