Spännande svensk-fransk mördarjakt

FILMEN

Den åtta avsnitt långa tv-serien "Midnattssol" är ytterligare ett exempel på ett internationellt samarbete mellan SVT och en europeisk kollega, i det här fallet franska Canal+, med svenska Nice Drama och franska Atlantique Productions som produktionsbolag. Nog kan man tänka sig att succén med svensk-danska "Bron" banat vägen för "Midnattssol" och det finns vissa uppenbara likheter. Seriens ryggrad är ett samarbete mellan en fransk polis (Leïla Bekhti) och en svensk åklagare (Gustaf Hammarsten) där båda bär på personligt bagage, betydande ursprung och hemligheter som påverkar deras liv på många vis. Krydda detta med bestialiska mord där en seriemördare verkar efter ett kryptiskt mönster.

En stor skillnad är dock platsen där vi på sätt och vis tar oss så långt bort från den geografiska kontakten med Europa man kan komma, nämligen till Kiruna. Det är där historien tar sin början när en fransman möter sitt öde fastbunden på en snabbt spinnande helikopterpropeller. Chefsåklagare Rutger Burlin (Peter Stormare) suger tag i fallet. När det visar sig att liket är franskt kontaktas polismyndigheterna i Paris där Kahina Zadi (Bekhti) försöker kartlägga offret utan att lyckas speciellt bra. Mannen verkar helt enkelt inte finnas, varpå Kahina reser till Kiruna för att assistera på plats.

Burlin tar hjälp av åklagaren Anders Harnesk (Hammarsten) som snart ska ta över hela utredningen, för efter att ha hittat ytterligare en kropp blir även Burlin offer för gärningsmannen. Anders och Kahina hittar tecken på att samtliga offer hör ihop på något vis och att fler mord är att vänta. Vad som är ännu värre är att Anders, halvsamisk i sitt ursprung, ser att det finns samiska inslag i mordfallen och det är definitivt inte bra.

Efter att ha inletts som en ganska vanlig, om än påhittig, seriemördargåta tar "Midnattssol" till vara på sin geografiska plats och väver in konflikten mellan svenskar och samer på ett både folkbildande och intressant vis. I en tid då rasism och främlingsfientlighet dominerar på ett otäckt sätt hamnar vi här i ungefär samma situation utan att det handlar om flyktingar eller invandrare. Det gör att mördarjakten blir både personlig och komplicerad. Åklagare Anders står med benen i två olika världar och frågan är om gärningsmannen är samisk eller vill förskjuta skulden. Vad är motivet och varför har totalt 22 människor hamnat på en lista där de plockas en efter en?

Den geografiska miljön och det unika kulturella inslaget är enbart till "Midnattssols" fördel. Som tittare utan koppling till Kiruna eller Lappland är det lätt att förstå gruvans betydelse och komplikationerna när en hel stad ska flyttas. Det är också lätt att sympatisera med samerna som värnar om sitt land som de anser skövlas av den girige svensken. Jag erkänner att jag varit tämligen oinsatt i hur infekterad relationen mellan svenskar och samer är, och bara en sådan uppenbarelse gör att jag gillar serien mycket. Det är välskrivet och välspelat där många karaktärer har fått omfattande karaktärsdrag som gör dem intressanta. Innan Kahina lämnar Paris blir hon uppsökt av en ung man som visar sig vara hennes son och i panik flyr hon. Paniken tar sig sedan ångestladdade uttryck och blir inte bättre av att sonen följer efter henne till Kiruna. Anders är inte bara halvsame, han har även kommit ut som homosexuell, och båda sakerna är något som ligger honom i fatet när han ska gjuta respekt i en poliskår som egentligen inte vill ha honom där. Även i andra karaktärer finns det gott om utvecklade drag som gör dem till allt annat än platta figurer.

Det som känns svårast att tugga i sig är det franska inslaget i serien. Leïla Bekhti är en utmärkt skådespelerska och det är verkligen inget fel på hennes insats, men kopplingen mellan Frankrike i Sverige är kanske inte speciellt stark. Det som är anledningen till kopplingen kunde lika gärna ha varit med vilket annat land som helst, eller till och med nationellt. En polis från Stockholm kunde ha åkt upp till Kiruna och så hade det blivit ungefär samma poäng. Delen av serien som utspelar i Frankrike är ganska liten och sen handlar det mest om att Kahina pratar i telefon med sin chef. Det blir heller ingen direkt kulturkrock mellan länderna utan egentligen handlar det mest om att franska tittare ska lyssna på bruten engelska och lära sig något om samerna.

Men det kanske räcker? Den svenska deckarvågen är stark utomlands och franska och andra icke-svenska tittare upplever möjligen det hela som exotiskt och udda, och på sätt och vis är det ju det även för svenska tittare - om man inte bor i Kiruna eller är same, då har man kanske en helt annan uppfattning om serien.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. "Complete first season" står det på framsidan av omslaget. Jag har dock svårt att tro att det kommer att bli fler säsonger, men å andra sidan skrev jag det även efter första säsongen av "Bron". Det finns uppenbarligen sätt att fortsätta om man så vill.

2. Serien är regisserad och skriven av Måns Mårlind och Björn Stein som också är inblandade i "Brons" tillkomst. Idén till "Midnattssol" kommer dock från svenska Henrik Jansson-Schweizer och svensk-franska Patrick Nebout.

3. Artisten Sofia Jannok gör sin första tv-roll i serien som en karismatisk nåjd. Även Maxida Märak, känd från dokumentärserien "Sápmi Sisters", medverkar i serien i en liten men mycket betydande roll.


ANDERS JAKOBSON (2016-12-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2016
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA