En trogen modernare variant av originalet

FILMEN

"Jumanji" filmades första gången 1995 och handlade om en liten kille som fastnade i ett spel i 20 år. Han kom loss först när nya barn hittade spelet och spelade färdigt det. Varje gång det var någons tur så hände något hemskt, ofta var det djur inblandade. När jag fick höra att man skulle göra en remake på den hade jag nyss sett originalet på TV och tänkte att det kändes rätt onödigt. En uppföljare skulle förmodligen inte fungera och varför skulle man göra om den? Men det gjorde man och oj, så bra det blev.

Filmen börjar i 1996 när en ung killes pappa hittar spelet på stranden. Han tar hem det men som så många andra ungdomar 1996 är hans son inte intresserade av brädspel. Nu är det TV-spel som gäller. En natt vaknar sonen av att spelet ger ljud ifrån sig och nu har brädspelet förvandlats till ett TV-spel. Killen sätter i det och genast tänds ett grönt ljus och vips så är han försvunnen. Väldigt likt originalfilmen, men uppdaterat.

Nu hoppar vi fram till nutid och genom diverse omständigheter hamnar fyra väldigt olika elever på kvarsittning samtidigt. De sätts på att ta bort klämmor på tidningar som ska återvinnas men i stället för att göra det rotar de runt och hittar Jumanji TV-spelet vilket de naturligtvis testar. De väljer karaktärer och kör igång. Det gröna ljuset är tillbaka och de sugs in i spelet där de måste klara det för att kunna komma tillbaka.

Ja, som ni ser är det faktiskt samma historia som berättas men en uppdaterad variant av den. Och jag gillar hela TV-spelsdelen. Speciellt att de förvandlas till de karaktärer de spelar och naturligtvis är de väldigt långt ifrån deras riktiga jag. Vi har Spencer (Alex Wolff) som i verkligheten är en tönt men som nu blir en riktig muskulös tuffing i form av Dwayne Johnson. Vi ser Fridge (Ser’Darius Blane) som är en vältränad fotbollsspelare som nu blir en tönt med ryggsäck i form av Kevin Hart. Vi ser Bethany (Madison Iseman) som är en självupptagen Instagramtjej som nu blir en medelålders, småfet man i form av Jack Black. Sist ser vi Martha (Morgan Turner) som är en blyg och försiktig tjej som nu blir den snygga, sexiga tjejen i form av Karen Gillan. Jag gillar hur man låter dem bli någon helt annan och hur de tacklar det. Extra roligt är det när Bethany för första gången ska kissa som kille.

Alla skådespelare gör riktigt bra insatser och speciellt lyckas de spela något som är långt ifrån vad de egentligen är. Jack Black är perfekt som självupptagen tonårstjej och Dwayne Johnson (som för övrigt är den enda wrestler som lyckats hyfsat i spelfilmsbranschen) är superkul som osäker tönt, full av beundrad av sin egen kropp. Specialeffekterna fungerar, handlingen fungerar, de komiska inslagen fungerar verkligen och även om filmen ibland är lite förutsägbar blir den aldrig tråkig och de två timmar den är flyger förbi.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet handlar en hel del om hur man spelade in filmen. Hur man gjorde specialeffekterna och hur man använde greenscreens för att skapa de miljöer som behövdes. Hur man spelade in scenen med alla noshörningar. Och det är precis sådant som är intressant att se. Sen får vi även en dokumentär om hur man gick från originalfilmen till denna och hur man i denna nya ville hylla originalet.

Vi även de förväntade gag reelsen, vi får möta karaktärerna och vi får en skojmusikvideo. Jag tycker man lyckas få en bra blandning mellan intressant och lite onödigt, men skojigt material.


TRE SAKER

1. Jag gillar hur man fått med att det i TV-spel finns karaktärer som enbart finns med för att förmedla information.

2. Colin Hanks dyker upp i en liten scen i slutet av filmen.

3. Skurken i den här versionen heter också Van Pelt, precis som i originalet.


HANS-ÅKE LILJA (2018-06-01)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Sony
Ljud: Auro-3D
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Gag Reel, Meet The Players: A Heroic Cast, Surviving The Jungle: Spectacular Stunts!, Attack of The Rhinos!, Journey Through The Jungle: The Making of Jumanji & Book to Board Game to Big Screen & Beyond! Celebrating The Legacy of Jumanji
RECENSERAT DENNA DAG (3/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA