Irriterande tv-thriller

FILMEN

Trots att "Rush of fear" inte är helt inkompetent gjord, undrar jag om det är möjligt för en film att bli torrare och plattare än så här. Det är en tv-thriller från 2003, så standardiserad i alla avseendet att jag inte kan tänka mig att någon som sett fler än två filmer tidigare i sitt liv kan få ut något av detta.

Detta sömnpiller inleds med en diamantkupp, där tre skurkar i princip bara knallar in i ett valv och snor den största stenen de kan hitta. På vägen ut passar de på att skjuta ihjäl den inkompetente vakten. De har för avsikt att smuggla ut diamanten ur landet, men glömmer tyvärr kvar den i sin hyrbil, vilken snart tas i besittning av ett ovetande och präktigt medelklasspar. Tjuvarna blir inte helt nöjda med händelseutvecklingen, och kidnappar därför Jack, parets manlige hälft, varefter hans fru Alex med hjälp av en nyfunnen manlig bekantskap måste försöka rädda honom.

Detta är en film där huvudpersonerna ständigt beter sig så där genomkorkat och ogenomtänkt som ingen verklig människa någonsin skulle göra. "Min man har blivit kidnappad", "Ok! jag hjälper dig leta". "Oj, nu kom polisen hit, ska vi berätta något för dem?", "Nej, jag tänder som en avledningsmanöver eld på snutarnas bil så sticker vi härifrån och försöker konfrontera de där livsfarliga gangstrarna på egen hand istället!". Stön.

Våra hjältar gör sig genom filmen skyldiga till otaliga potentiellt livsfarliga förseelser, och det är bara ren tur att ingen i polisstyrka eller allmänhet stryker med i förbifarten. Får de några reprimander för detta när bylingen till slut får tag på dem? Icke! Den lokala sheriffen ber istället om ursäkt för att ha försökt göra sitt jobb...

När de inte jagar skurkar hinner Alex och hennes nya bästis även diskutera sina äktenskapsproblem. En uppenbar ursäkt för att fylla ut en lövtunn handling. Föga överraskande är deras funderingar stentrista att få slängda i ansiktet.

"Rush of fear" är ett slentrianmässigt utfört hantverk, upphängt på en story vi har sett cirka 3000 gånger tidigare. Den genererar noll spänning och är mycket irriterande.


EXTRAMATERIALET

Några trailers finns medslängda.


TRE SAKER

1. Karaktärerna i amerikanska tv-filmer ser alltid ut på exakt samma sätt. Hjältarna är vita. De är i 35-40-årsåldern. De är välvårdade. De klär sig moderiktigt, men inte utmanande. Skurkarna är också vita. Om de är män har de har halvlångt oljigt hår och skäggstubb. Är de kvinnor antyds det att de är lättfotade. De klär sig i läderjackor och solglasögon.

2. Det avlossas en del skott i filmen, och anmärkningsvärt nog är samtliga mynningsflammor datorgenererade.

3. Rosanna Arquette, som faktiskt har varit med i riktiga filmer, spelar huvudrollen.


JOEL FORNBRANT (2007-10-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailers
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA