Skådespelarinsatserna överlever serien

FILMEN

Ett av de mest märkliga mordfallen i modern svensk tid är det så kallade Knutbydramat som ingen kan ha missat. Det inträffade tidigt 2004 och har levt vidare sedan dess i media både dokumentärt och dramatiserat. Man kan förstås på sätt och vis tycka att allt som borde har sagts också har sagts, men CMORE-dramatiseringen "Knutby" lär knappast sätta ett definitivt slut för historien.

Det ska sägas att serien baseras på Jonas Bonniers verklighetsbaserade roman med samma namn vilket betyder att vissa detaljer har ändrats, alla namn har ändrats men väldigt mycket är så som det faktiskt var. Och även om man kan den här historien hyfsat väl är det ändå fascinerande hur det blev som det blev.

Berättelsen kretsar kring tre huvudpersoner. Barnflickan Anna (Alba August) som manipuleras av församlingens pastor Sindre (Einar Bredefeldt) som i sin tur på sätt och vis styrs av församlingens starka och inflytelserika kvinna Eva (Aliette Opheim), hon som enligt en profetia är utvald att bli Kristi brud.

Anna har en personlig förlust i bagaget som påverkar henne. Kanske är det den som gör henne till en sökande person som förförs av församlingens gemenskap och som får henne att lämna "allt" och flytta dit. Hon blir utvald att bli barnflicka hos Sindre som inte kan hantera tre barn själv efter att hans första fru omkommit under märkliga förhållanden. När Eva så småningom utser sin egen syster att bli Sindres nästa fru får Anna en större uppgift som ett sorts stöd till den krisande pastorn. Till och med ända in i sovrummet då nya frun Mikaela (Emilia Roosmann) förpassas till en säng i källaren.

För att vara en kristen församling är det mycket sex och synd under hustaken och i centrum står pastorn som nyttjar sin position till köttsligt förlustande till höger och vänster. Serien vinklar det hela som att den som pastor Sindre egentligen vill ha är Eva, men han får nöja sig att med att vara mellanhand (ganska bokstavligt talat) mellan Jesus och henne i en rad underliga sexuella situationer.

Serien lägger också mycket vikt vid att skildra Eva som en person med otroligt mycket makt i församlingen. En vars ord är lag och som enkelt kan vända hela Knutby mot en enskild person om hon så önskar det. Men serien utmålar inte Eva som den stora hjärnan bakom det som slutligen sker, det som satte tätorten i östra Uppland på mediakartan.

Det är som jag sa en fascinerande historia, men serien är bara godkänd. Det är något med helheten som haltar som jag har svårt att sätta fingret på. Däremot är skådespelarinsatserna utmärkta från huvudrollstrion. Alba August bär hela historien med ett skört agerande som etablerar osäkerheten och oskuldsfullheten hos Anna. Karaktären framstår som en snäll person som i sitt sökande blir alldeles för lättmanipulerad. Den för mig relativt okända Einar Bredefeldt är både karismatisk och obehaglig som Sindre, men det är ingenting mot vad Aliette Opheim gör med sin version av Kristi brud. Det är en gestaltning som kommer att överleva serien.

En godkänd dramaserie kan man sammanfatta "Knutby" som. Jag blir inte golvad av den, men skådespelarinsatserna gör det värt att se serien.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jag kan inte låta bli att tycka att händelserna i det sista avsnittet går väldigt fort och slutet kommer snabbt och lite abrupt.

2. När det blir aktuellt med Kristallengalan i september 2022 utgår jag från att Aliette Opheim prisas för sin insats. Det känns som hon verkligen går från klarhet till klarhet för varje produktion hon är med i.

3. En av de förändringar som skett är när på året de olika händelserna sker. I verkligheten skedde mordet i januari men i serien sker det mesta på sommaren.


ANDERS JAKOBSON (2021-12-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: CMORE
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA