Mrs. Doubtfire i Sydafrikansk tappning

FILMEN

"Big Mama Jack" är en svart version av "Välkommen Mrs. Doubtfire" som utspelar sig i Sydamerika. Jack jobbar som allt-i-allo på en filminspelning och efter att ha hamnat i bråk med filmens regissör John vill han inget hellre än att bli av med Jack för gott. På en fest drogar han därför Jack vilket resulterar i att han spyr ner filmens kvinnliga hjältinna Revonia och blir i och med det den mest jagade mannen i Sydamerika.

Det är nu han flyr utklädd till en svart kvinna. Efter diverse förvecklingar hamnar han hemma hos Angela som tror att han är den nya hushållerskan. Då hela staden är på jakt efter honom har han inte mycket val utan tvingas stanna kvar och bli familjens egen Mrs. Doubtfire men den skillnaden att han kallar sitt kvinnliga alter ego för Mama.

Förvecklingarna avlöser sedan varandra och det blir inte bättre när han upptäcker att Angela sambo är samma John som drogade honom och gjorde honom till en flyktning. Istället för att fly bestämmer sig Jack för att hämnas…

Jag har lite svårt att få grepp om "Big Mama Jack". Ena stunden är den riktigt rolig men sen sjunker den som en sten då den vill få oss att skratta åt skämt som att en polis fiser och rycker av sin parters tupé. Man har även dammat av Benny Hills gamla trick och kör vissa scener i för hög hastighet. Till exemplet om någon springer eller dunkar en annans huvud i ett bord. Tyvärr gör dessa saker att filmen känns lite billig. Hade man struntat i kiss och bajs-humorn och dessa uppspedade scenerna hade den blivit riktigt underhållande.

Skådespelarna är för mig helt okända förmågor men de flesta klarar sig bra. Bäst får man nog säga att Mary-Ann Barlow (Angela) och Leon Schuster (Jack) är. En del andra spelar över lite för mycket men på det hela stora får de godkänt.

Med andra ord: skruva ner det hysteriska, ta bort några av skådisarna som spelar över lite för mycket och gör detsamma med kiss och bajsscenerna så har vi en rätt bra film i handen. Fast det klart "Välkommen Mrs. Doubtfire" har ju redan gjorts…


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. "Big Mama Jack" filmades i Cape Town i South Africa och är alltså inte en Hollywoodproduktion som man först kan tro.

2. Vid en visning av filmen för American Film Market (AFM) tyckte publiken att "Big Mama Jack" var bättre än "Välkommen Mrs. Doubtfire".

3. Leon Schuster spelar inte bara huvudrollen. Han har även varit med och skrivit manus till filmen. "Big Mama Jack" är också hans första riktigt kommersiella film.


HANS-Ã…KE LILJA (2006-11-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Inget.
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÃ…N FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA