Plågsamt närgånget om drogmissbruk

FILMEN

Många gånger har man kommit ihåg en händelse från sitt förflutna och tänkt hur bra det hade varit om man hade haft det på film. I Rick Kirkhams fall är det nästan så, även om de flesta minnena inte är så bra.

I hela sitt vuxna liv har han haft en videokamera till hands och regelbundet spelat in dagboksanteckningar. Som nyhetsman for han runt i världen och gjorde äventyrsinslag för "Inside edition". Han umgicks med både krokodiler och hajar, hoppade fallskärm och sköt sig själv ur en kanon, alltid på jakt efter en ny kick.

Redan då hade han dock skaffat sig ett drogberoende, paradoxalt nog efter att ha gjort ett reportage om en polisrazzia mot crackmissbrukare. Parallellt med att Rick försöker vara en bra man och pappa till sina barn slåss han – fullt medveten om vad han sysslar med – med sitt beroende som skildras framför videokameran.

Dokumentären "TV Junkie", ihopsatt från 3000 timmar videodagböcker, skildrar en framgångsrik mans totala förfall. Han mister jobbet och går ned sig värre än vanligt, blir ren, men ramlar dit igen. Han bråkar med frun, och försonas för att bråka igen. Polisen dyker upp med jämna mellanrum och ibland funderar han på att ta sitt eget liv.

Filmen blir nästan plågsamt närgången, och det är skickligt av regissörerna Michael Cain och Matt Radecki att krympa ned dessa 180 000 minuter till en film på 90 som ändå säger så mycket om vad ett drogberoende kan göra med en förhållandevis vanlig man, samtidigt som man som tittare gång på gång vill säga åt Rick att skärpa sig. Han är ju ändå medveten om vad han sysslar med och verkar vara hyfsat skärpt, men ändå går det inte vägen när han försöker bättre sig.

Jag ska inte avslöja hur dokumentären slutar, men i sin helhet är "TV Junkie" en sevärd film, kanske främst i avskräckande syfte.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Rick Kirkham är utseendemässigt ganska lik Anthony Michael Hall, så om Hollywood får för sig att göra en spelfilm av Ricks liv så borde de kontakta Hall på en gång...

2. I en scen i filmen har Rick kört sin familj 50 mil till Grand Canyon, vilken de tittar på i en kvart. Känns lagom "Ett päron till farsa".

3. I USA finns en "Educationally enhanced" utgåva att köpa som är "classroom and family friendly".


ANDERS JAKOBSON (2008-09-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA