Filosofi med buddistiska förtecken

FILMEN

Så här i slutet av 2008 är det lätt att man blickar tillbaka på det år som gått. Kanske är man nöjd, kanske är man missnöjd. Kanske tänker man att 2009 ska bli så mycket bättre än 2008. Hur är det egentligen med lyckan? Känner man sig lycklig, har man lyckats göra andra lyckliga under året? Har man som tomten brukar fråga varit naughty or nice?

I och för sig behöver man inte stå inför ett årsskifte för att ställa sig dessa frågor. Det hör väl till den mänskliga osäkerheten att grubbla över sådant här då och då. Jag gör det, och jag är säker på att många andra gör det.

Deepak Chopra är ett namn de flesta känner till. På omslaget till denna DVD benämnd "en guru", som blivit en må bra-coach för miljontals människor genom sina böcker och framträdanden.

Här pratar han inför publik om lycka, vad den är, hur man uppnår den och metoder för att göra det. Föredraget är ungefär en timme långt och består av tre delar. Inledningsvis känns det som han spottar ur sig självklarheter (vilket i och för sig är beviset på att man är en bra talare), men sen blir det allt mer avancerat och Chopra gräver djupare i Buddahs filosofier och går in på den åttafaldiga vägen och de tio nycklarna till lycka.

Det är mycket information att ta in och Chopra pratar ledigt och oavbrutet med en behaglig stämma. Dock känner jag mig inte helt mottaglig för allt han säger. Det är givetvis mycket bra, och han säger ingenting som jag protesterar mot, men viss information känns som den ligger på en överkursnivå där det krävs lite tyngre filosofikunskaper än vad jag sitter inne med.

På den andra DVD:n är det fördjupning av den åttafaldiga vägen och de tio nycklarna till lycka med övningar. Perfekt för den som verkligen vill ta åt sig denna DVD.


EXTRAMATERIALET

Det finns extramaterial i form av frågor och svar inför publik på den första DVD:n och en intervju på den andra. Jag upplever svaren som lite flyktiga och inte helt konkreta, men om man är lite mer insatt i Deepak Chopra och hans filosofi blir de kanske lättare att tolka.


TRE SAKER

1. Deepak har i DVD:n på sig ett par rödglittriga glasögon som genast suger uppmärksamheten bort från det han säger. Jag blir som förhäxad av dessa Dame Edna-liknande brillor att jag snabbt tappar fokus.

2. Deepak har en son som heter Gotham Chopra, otroligt mäktigt namn!

3. Mer än 50 böcker har han klämt ur sig på ungefär 20 år. Rätt bra marscherat.


ANDERS JAKOBSON (2008-12-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Frågor och svar, Öppenhjärtigt samtal med Deepak Chopra.
RECENSERAT DENNA DAG (1/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA