Med smak av 80-talet

FILMEN

Hårdkokta snutar och dito knarklangare gör upp i denna mediokra men hyfsat underhållande franska actionfilm, som trots ett högt tempo inte lyckas bibehålla spänningen hela vägen.

Titeln anspelar inte bara på snabba bilar, utan även ett raskt lastande och lossande av stora partier knark. Det är dylika brott undercoverpolisen Marek (Roschdy Zem) och hans kollegor vill sätta stopp för, när de i filmens inledning beordras att övervaka en notorisk förortsgangster. Något går dock snett, vilket resulterar i förlorat bevismaterial, ett antal döda snutar och en fly förbannad huvudperson.

Marek får en chans till vedergällning när hans överordnade ger honom i uppdrag att infiltrera en internationell drogkartell för att en gång för alla strypa inflödet av droger till Europa. Operationen tar honom via Spanien till Marocko och tillbaka igen, men vad han inte vet är att han är igenkänd och att hans identitet när som helst kan avslöjas.

Det bästa med "Go Fast" är att den känns som en klassisk 80-talsaction i modern tappning. Upplägget med den ensamma, tuffa och hämndlystna polisen mot de rakt igenom onda knarklangarna är som hämtat från vilken Steven Seagal-rulle som helst, och vi får till och med se Marek genomgå någon sorts löjligt stenhård träning innan han skickas ut på fältet. Allt som fattas är ett montage till generisk rockmusik. För att kontrastera detta är berättandet kontemporärt nedtonat, rått och realistiskt (nåja), vilket besparar (eller berövar) oss ostiga oneliners, utdragna biljakter och tramsiga kung fu-slagsmål.

Tyvärr blir handlingen lite väl enkelspårig så fort Marek nästlat sig in i knarkligan. Han hänger mest på och gör som han blir tillsagd, fram till hans oundvikliga avslöjande och den slutliga uppgörelsen, varav den senare är märkligt antiklimaktisk. "Go Fast" är sitt namn till trots en av otaliga filmer som bara tappar i intensitet ju längre den rullar, när det egentligen borde vara tvärtom. De tidiga scenerna med spaning i förorten är oändligt mer intressanta än när berättelsen blir bilburen, och berättelsen hade tjänat enormt på att stanna kvar i den ursprungliga miljön.

Filmen blir dock aldrig trist, är tekniskt oantastlig och dessutom begåvad med bra skådespeleri. Till och med den korthuggna dialogen är funktionell i sin enkelhet. En godkänd actionthriller, men den hade kunnat vara så mycket mer.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Filmen är kort, under 90 minuter, och känns ännu kortare.

2. Marek är enligt omslagstexten en "actionfylld fransk kombination av Donnie Brasco och Jason Bourne", en långsökt liknelse som gav mig ett gott skratt.

3. En invändning mot filmen skulle kunna vara att snutarnas plan funkar lite väl bra. De informerar bara ett gäng tjallare om att Marek är en fruktad gangster, och naturligtvis väljer knarkkartellen ut just honom som smugglare av de hundratals kandidater som rimligtvis borde finnas.


JOEL FORNBRANT (2009-09-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (3/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA