Inga lösa rykten utan sanningen

FILMEN

Nej, Sveriges historia handlar inte om vikingahjälmarna i turistutförande med horn som programledaren Dick Harrison uschar sig över i Stockholms gamla stad. Inte heller om kungar och drottningar och frågan om de nu var tandlösa eller fertila eller om stallpojken var kungens barn egentligen. Gustav Vasa, hade han hundrafemtio ungar? Sveriges historia handlar om de som skulle bli "svenskarna" – och "svenskarna" igen, och "svenskarna" igen. Vad som nu är svenskt. Den här utmärkta tv-serien, signerad TV4, Norstedts förlag och Historiska museet, som nu gör halvtid och kommer igen våren 2011, ger en ingång för alla dem som vill förstå landet som vi bor i. Och människorna.

Med Göran Häggs "Svenskhetens historia" (W&W 2003) som referensläsning är "Sveriges historia" bra för alla som vill uppdatera sig om landets historia och räta ut en del frågetecken. I sex entimmeslånga avsnitt (ungefär) börjar det efter islossningen och slutar strax innan Gustav Vasa tar makten på 1500-talet.

Genom hela serien finns stor respekt för frågetecknen i historien, och man är noga med att påpeka där källorna är otydliga. För frågetecken finns det verkligen kring den svenska historien. Närmast i tid har Herman Lindqvist med journalistiskt engagemang berättat historier som eventuellt haft problematik med källkritiken; där inga källor finns får man luta sig mot just historien, sägnerna. Själv har han i intervjuer skaffat frikort med titeln på sin gärning: "Historien om Sverige"; det är en historia om Sverige, inte nödvändigtvis sanning.

TV4:s satsning har inget med lösa rykten att göra – här letar man efter sanningen, så långt man nu kan finna den. Jag kan, som historienörd, bara applådera.

Trots en sprallig Martin Timell som skojar till det i lustiga kläder, och en Dick Harrison som inte direkt går genom kameran.


EXTRAMATERIALET

Varje avsnitt har en liten tiominutare som ger lite mer information kring temat i avsnittet.


TRE SAKER

1. Historien är inte programledarna, historien är historiker som gräver, utgräver, gissar, katalogiserar, funderar. För mig är Bo G Erikson, på SVT:s "Vetenskapens värld", den bästa programledaren hittills i svensk televisions historia. Saklig, en fantastisk berättarröst, intresse för historien. Hans Birka-dokumentärer är mycket bra tv. Tyvärr går programledare i pension. Men historien om Sverige går vidare.

2. Martin Timell fick en del på pälsen när serien sändes. Vad hade han, av alla människor, i ett sådant här seriöst sammanhang att göra? Trots spralligheten tycker jag att han gör ett utmärkt jobb, som nyfiken utfrågare av Dick Harrison. Fånigt blir det väl bara när även Harrison smittas och springer ut i skogen och river efter hällristningar.

3. Nästa omgång av serien, från 1500-talet och fram till 1900-talet sänds i TV4 i vår.


TOBIAS JOHANSSON (2010-11-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (23/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA