Intressant om ”Sveriges Titanic”

FILMEN

Efter tre år stod det färdigt - Sveriges största fartyg, regalskeppet Vasa. Utsmyckad enligt konstens alla regler för att skrämma motståndare i batalj och försedd med över 50 stycken tunga kanoner. Jungfrufärden skedde den 10 augusti 1628. Samma dag sjönk skeppet efter bara någon kilometers seglats. 333 år senare bärgades skeppet.

Ja, Vasa tillhör den svenska historien. Många av oss har varit på besök i Stockholm och sett skeppet i sitt museum. Över 29 miljoner besökare från hela världen har gjort samma sak.

Filmaren och författaren Anders Wahlgren har lagt ned några år av sitt liv för att skapa en dramadokumentär för SVT som dels skildrar hur skeppet byggdes och hur livet var i Stockholm en bit in på 1600-talet, och dels rent dokumentärt återger bärgningsarbetet i skiftet mellan 50- och 60-talet. I den senare delen kommer Wahlgrens personliga koppling till skeppet in. Som tonåring satt han tillsammans med många andra svenskar och bevittnade bärgningen med sina egna ögon, och det var även hans farbror som filmade de dokumentära bilderna.

Dramadokumentärsbiten berättar efter bästa förmåga historien om varför skeppet byggdes, och hur det gick till. Det finns inte mycket dokumenterat från den här tiden och Wahlgren har fått skarva lite här och där. Men oavsett om det är blott 50 procent av sanningen som återges blir slutresultatet en spännande historia som enbart väldigt initierade historiker möjligen kan ha synpunkter på. Denna del är helt dialoglös och det är Wahlgrens berättarröst som leder historien framåt.

Den andra delen, som till större delen består av dokumentära bilder från bärgningsarbetet finner jag personligen mer spännande. Det är något magiskt som sker när något som legat gömt på 30 meters djup i flera hundratals år lyfts upp till ytan och spolas rent. Jag går igång på att bara se processen på film, Wahlgren bevittnade det ju på riktigt och nämner att just den här tiden var väldigt "äventyrlig" med utforskningen av rymden och så vidare.

Tillsammans blir det både intressant och spännande. Det är informativt och pedagogiskt gjort och tenderar visserligen ibland åt att bli lite skolfilmsaktigt, men helhetsintrycket blir ändå starkt positivt.


EXTRAMATERIALET

I en sorts bakomfilm som även den visades på tv följer vi med Wahlgren till de platser som nämns i filmen och får även besöka effektbolaget Filmtecknarna som gjort alla specialeffekter. Ser man denna film direkt efter avsnitten får man räkna med en viss informationsupprepning, men i övrigt är detta ett fint komplement till filmen.


TRE SAKER

1. Trots att det tog ungefär två år att göra filmen inbillar jag mig att budgeten varit ungefär lika stor som cateringkostnaderna på valfri Hollywoodfilm. Jag tycker ändå att slutresultatet är godkänt och välgjort. Greenscreenfilmade människor har kombinerats med 3D-miljöer som Filmtecknarna skapat utifrån väldigt knappa förlagor. I det stora hela ser det bra ut, även om man genomskådar tekniken i princip hela tiden. Men bra jobbat!

2. Det var amatörarkeologen Anders Franzén som låg bakom bärgningen av Vasa. Efter att ha lokaliserat vraket möttes han enbart ointresse från myndigheterna, men lyckades lobba sig till stöd. Fem år tog det från att Franzén hittade en "okänd topografisk avvikelse" till att skeppet bröt vattenytan.

3. Förra året läste jag i DN om en energisk amerikansk regissör som ville återge i Vasas öde i en actionfilm. En IMDB-sökning senare och Peter Israelson har fortfarande inte gjort något mer än ett par musikvideor och någon ny information om filmen "Lion of the sea" finns inte. Ännu...


ANDERS JAKOBSON (2012-06-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
En vandring i det berömda skeppets spår
RECENSERAT DENNA DAG (21/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA