Snälla Nisse, tillbaka till serierna!

FILMEN

Vad kan man säga om Åsa-Nisse? Till att börja med kanske att han skulle ha stannat i seriernas värld. Där är han rätt rolig till skillnad mot när man gör film av hans äventyr. Då blir det mest taffligt och en massa överspelande. Nu gör det ju inte direkt saken bättre heller att filmen är 57 år gammal och svartvit.

I "Åsa-Nisse på jaktstigen" råkar Åsa-Nisse ut för den nye landsfiskalen (dåtidens polis) som tar honom på bar gärning när Nisse fastnar med foten i sin egen rävsax. Nu är det bara för Nisse och Klabbarparn att ge sig in till domstolen i Jönköping för att ta sitt straff.

Naturligtvis går inget smärtfritt när det gäller Åsa-Nisse och så heller inte resan in till Jönköping. Först blir han uppjagad i ett träd av en ilsken tjur och sen missar han bussen. Till slut kommer han dock dit och försvarar sig på Åsa-Nisse-vis inför domaren.

Svartvita filmer från 50-talet är inte direkt mina favoriter och så heller inte den här gången. "Åsa-Nisse på jaktstigen" känns mest som en pinsamt överspelad film där karaktärerna blir i det närmaste karaktärer av sig själva när de far runt och skriker och gestikulerar. Att det sen mitt i kommer en bonde som stämmer upp i skönsång medan Åsa-Nisse tittar på gör inte saken bättre.

"Åsa-Nisse på jaktstigen" får nog mest ses som ett stycke filmhistoria i den meningen att den visar hur man gjorde komedier på 50-talet. Idag är det nog inte många som har intresse av att se filmen… förutom de som har nostalgiska skäl kanske…


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. Filmen hade tjänat på om man textat den. Nu pratar de på så djup dialekt att jag emellanåt inte förstår vad det är de säger. Speciellt Klabbarparn har jag svårt att förstå.

2. För att ytterligare illustrera hur gammal filmen egentligen är så kan jag nämna att bolaget som släppte den 1950 hette Svensk Talfilm…

3. Filmen ingår i en serie som heter "Klassiker från Svensk Talfilm". Filmerna i serien spelades in mellan 1933 och 1968 så gillar ni filmer från den epoken ska ni definitivt leta efter DVD:er med "Klassiker från Svensk Talfilm"-loggan på.


HANS-ÅKE LILJA (2007-08-07)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA