Från en apokalyps till en annan

FILMEN

Första säsongen av "The Umbrella Academy" blev en omedelbar favorit för mig. Jag gillar superhjältar och har en förkärlek för dysfunktionella familjer och kombinationen av dem kan inte bli fel.

I den stiftade vi bekantskap med de sju syskonen i familjen Hargreeves. Samtliga födda 1 oktober 1989, samtliga adopterade av excentrikern Sir Reginald Hargreeves (Colm Feore) och samtliga med övernaturliga krafter. Drillade till superhjälteteamet The Umbrella Academy bekämpade de brott (på emellanåt ganska brutala vis), men sedan en av dem dött - Ben (Justin H. Min), en försvunnit i ett tidshopp - Nr 5 (Aidan Gallagher) samt en av dem mobbats ut - Vanya (Ellen Page) och alla övriga - Luther (Tom Hopper), Diego (David Castañeda), Allison (Emmy Raver-Lampman) och Klaus (Robert Sheehan) inte klarat av deras "pappas" tuffa krav, splittrades gänget. Fem av dem återförenades i samband med Reginalds död då även Nr 5 kom tillbaka, fortfarande 13 år till utseendet men avsevärt äldre än sina syskon, och med vetskap om en annalkande apokalyps som de måste stoppa. Det ska sägas att även den döda Ben är med som ett spöke som bara Klaus kan se som en del av hans superkraft.

Under säsongen ska det komma fram att även den utmobbade och uttalat superkraftslösa Vanya i själva verket bär på en otroligt mäktig och farlig kraft som Reginald hållit hemlig med droger och manipulation och när det faktiskt är Vanya som orsakar apokalypsen blir det extra knepigt för syskonen, som redan haft extremt svårt för att hitta tillbaka till varandra och samarbeta.

Säsong två tar vid direkt där den förra slutade. Nr 5 hoppade med hela sin familj i tiden för att fly apokalypsen och hamnar i Dallas i 60-talet. Dock trillar alla ned under olika tidpunkter och hinner därför vara olika länge i Dallas innan Nr 5 trillar ned och upptäcker att en ny apokalyps är nära. Han får en chans att rätta till det genom att hoppa tio dagar tillbaka i tiden och lokalisera alla familjemedlemmar som inte känner till var de andra är - om de ens ÄR på samma plats.

Apokalypsens datum är väldigt nära Kennedymordet och därför är det en central punkt för de flesta av syskonen. Diego, som aldrig släpper superhjälterollen, är fast besluten om att hindra mordet, men har på grund av sina teorier hamnat på dårhuset där han får en oväntad vän i Lila (Ritu Arya). Bjässen Luther har blivit en slagskämpe för Jack Ruby, vilket är ett namn de flesta med grundläggande kunskap om Kennedymordet borde känna till. Allison har i dessa segregerade tider engagerat sig i svartas rättigheter och gift sig med en betydande man i rörelsen och planerar protester i samband med Kennedys besök.

De enda som inte har med Kennedy att göra är Klaus som blivit ledare för en kult som ser honom som en profet och Vanya som inte har några som helst minnen av vem hon är och vad som skett - eller vilken kraft hon bär på.

Nr 5 får fullt upp med att samla ihop hela gänget samtidigt som allihop jagas av tre oerhört blonda lönnmördare från Kommissionen, den mystiska organisationen som håller koll på tid och rum, där den hänsynslösa The Handler (Kate Walsh) är en drivande ond faktor. Vad som också kommer fram under säsongen är att syskonens pappa kanske inte alls är den de trott att han varit och vi tittare får veta lite mer än syskonen...

Vad ska man säga? Ytterligare tio väldigt underhållande avsnitt med en väl sammansatt historia som lämnar tittaren längtande efter mer. Karaktärerna utvecklas avsevärt i denna säsong och det är ett genidrag att placera dem i 60-talet. Och återigen måste jag belysa att Aidan Gallagher är helt magiskt bra i rollen som Nr 5. Varje scen är en fröjd att se.

När jag läser på lite så är tv-serien en ganska fri tolkning av Gerard Ways och Gabriel Bás serieoriginal, men i och med att jag inte läst dem så är det knappast ett hinder för mig. Jag gillar tv-serien enormt mycket. Karaktärerna och skådespelarna är otroligt bra och berättargreppen och de estetiska valen är helt och hållet perfekt i mitt tycke. En klar favorit i Netflix utbud just nu.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Säsongen flirtar friskt med Sverige på lite olika vis. De tre blonda lönnmördarna är svenskar, vilket leder till att en del dialog framförs på svenska. I och med att ingen skådespelare är svensk så är det klart man blir lite orolig, men svenskan är snudd på felfri. Mest krut på att lära sig uttalet har Kate Walsh lagt som för en väldigt lång monolog framför "svenskarna" när de badar bastu... Hm...

2. Än ännu större flirt är användandet av svenska artisten My Kullsviks svenskspråkiga cover på Adeles "Hello" i slutet på det femte avsnittet, vilket är noga anpassat till handlingen. Väldigt snyggt och framför allt kul för My!

3. Första säsongen var löst baserad på den första omgången av grafiska romaner ("The Umbrella Academy: Apocalypse Suite") och denna har egentligen bara lånat titel och plats av den andra ("The Umbrella Academy: Dallas"). Den tredje omgången, som slutfördes förra året, heter "The Umbrella Academy: Hotel Oblivion" men det verkar som tv-serien tar sikte på den fjärde omgången "The Umbrella Academy: Sparrow Academy", som ännu inte publicerats, härnäst. I alla fall om man ska tro säsongens sista scen. Jag hoppas på en fortsättning!


ANDERS JAKOBSON (2020-08-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal, Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (15/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNLI/AUGUSTI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA