Den yttersta kampen? Knappast…

FILMEN

Jag hade lite blandade förväntningar på "Godzilla vs. Kong" när den började. Jag förväntade mig att få se en kamp mellan två giganter och det fick jag. Jag förväntade mig två bestar som bara hade fokus på varandras död. Det fick jag inte. Eller inte fullt ut i alla fall.

Godzilla är helt inställd på att döda Kong då det bara kan finnas en Alfa på jorden. Kong å sin sida får mest försvara sig. Han har dessutom mänskligheten att tänka på. Människorna har nämligen fångat in honom och satt honom under en kupol så mest påminner om den i "The Truman Show". Han vet dessutom om att han hålls fånge men verkar inte orka bry sig. Han lunkar mest runt i sin bur och kliar sig i röven och duschar i ett vattenfall. När han inte lär sig teckenspråk förstås.

King Kong har blivit en mjukis som heller snackar teckenspråk med en döv liten tjej än sätter skräck i folk och klättrar på skyskrapor. Så när Godzilla kommer verkar han minst sagt ur gängorna men ju längre filmen går desto mer kommer han in i matchen.

Vi ser även Alexander Skarsgård i rollen som Nathan Lind som kommit på ett sätt att besegra Godzilla. Man ska nämligen ta sig till jordens mitt för där finns ett energifält som man kan använda för att förgöra den hemska ödlan. Och ta mig tusan om det inte visar sig att mitt i jorden finns det en miljö som påminner väldigt mycket om den vi är vana vid. Djur och växtlighet frodas och även om det finns lite andra djur än de vi är vana vid så har de som följer Kong hit inga problem med att andas. Tänk, jag som alltid trott att jordens inre bestått av en varm kärna. Vad fel man kan ha.

"Godzilla vs. Kong" är en skräpfilm som marknadsförts på ett sätt som gett den långt mycket mer uppmärksamhet än den förtjänar. I slutänden är det en riktigt larvig historia inlindad i en massa action där två övervuxna djur förstör ett par städer i sina försök att ha ihjäl den andre i vad som mest påminner om ett TV-spel. Ni kan gott skippa filmen med gott samvete.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ett gäng dokumentärer där man går igenom Godzilla och Kongs bakgrunder samt visar hur man skapade några av fighterna. De historiska tillbakablickarna är väl det som ger mest men annars är det trots att jag gillar specialeffekter rätt ointressant.


TRE SAKER

1. Just ja, en tredje best dyker upp också.

2. Många underliga djur får vi se.

3. Kongs inhägnad verkar vara mycket större inuti än utanpå…


HANS-ÅKE LILJA (2021-09-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2021
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Kommentarspår och 10 dokumentärer om filmen och huvudkaraktärerna.
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA