Den här gången får Kong stanna sin ö

FILMEN

Inledningen på nya King Kong-filmen är rätt lik den vi sett tidigare. Någon forskare har hittat en outforskad ö som han vill undersöka. I det här fallet spelas han av John Goodman och den här gången lurar han sig ut till ön genom att säga att man ska släppa små bomber för att testa hur fast ön är. Vad han egentligen vill göra är att locka fram Kong, jätteapan. Och han lyckas. Kong går till attack och när de överlevande inser att de är fast på ön börjar en kamp för att överleva.

Under sina utforskningar av ön hittar de Hank Marlow som varit strandsatt på ön sedan 1944 (filmen utspelar sig 1973) när hans plan störtade där. Han vet mycket väl vem Kong är och dessutom att även om Kong är skräckinjagande så fyller han en funktion. Han håller Skullcrawlerna på avstånd…

Jag gillar att man låter Kong hållas på sin ö och att man här inte släpar in honom till New York. Jag gillar också att man minskat ner den delen av Kong där han blir kär i tjejen och ska försöka vara snäll och förstå vad det är människorna vill och vilka som vill honom väl. Kong är ett djur och just att han ska vara mänsklig har alltid stört mig. Här lyckas man hålla det på ett minimum och det gillar jag.

Specialeffekterna är naturligtvis exemplariska (vilket var förväntat) jämfört med tidigare filmer och både Kong och de andra djuren ser mycket trovärdiga ut, även om många djur kanske i sig inte är helt trovärdiga. Men de är bra gjorda. När det gäller skådespelarinsatserna är även de bra. Vi ser bland annat Samuel L. Jackson som Preston Packard, ledaren för de militärer som är med. Han bestämmer sig för att kräva hämnd på Kong för de stupade soldaterna vilket i sig känns lite överdrivet. Är man jagad av en jätteapa flyr man. Men för det mesta fungerar även hans karaktär.

"Kong: Skull Island" är en underhållande film. Man lämnar den inte med några djupare känslor men den underhåller och det är ju meningen. Filmen är två timmar lång men inte en enda gång känns den långtråkig.


EXTRAMATERIALET

När det gäller extramaterialet är utgåvan fullmatad med allt från kommentarer till borttagna scener, berättelser om hur filmen kom till och jämförelser med den första filmen från 1933. Det finns något för alla och man kan inte klaga.

Personligen tycker jag det är mest intressant att se hur man skapat Kong och hur man fått honom att se så verklig ut. Över 19 000 hårstrån har han... bara en sån sak!


TRE SAKER

1. Vid ett tillfälle stöter de på en jättespindel och det är väl den scenen man skulle kunna klaga på om man vill klaga på specialeffekterna. Spindeln känns rätt pappig faktiskt.

2. En scen som jag gillar är när Kong slåss mot en bläckfisk.

3. I en scen nämns stora myror som låter som fåglar. Dessa syns dock aldrig i filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2017-08-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Creating a King, Monarch files 2.0, Tom Hiddleston: The interpid taveler, Deleted scenes, direcors commentarya and more
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA