Paradroll för Rheborg i pusseldeckare

FILMEN

Jag antar att den långa titeln måste vara där av någon sorts upphovsrättsanledning och för att kanske lotsa utländska tittare till serien. I ärlighetens namn hade den för oss svenskar fungerat lika bra om karaktären hade hetat vad som helst utan bihanget "Agatha Christies". Jag kan till och med tycka att det är lite långsökt. Sven Hjerson är - enligt Agatha Christie Wiki - "en fikitv detektiv skapad av författarinnan Ariadne Oliver. Han är finne och vegetarian." Vad nu? Vem är Ariadne Oliver? Jo, det är en karaktär i Agatha Christies böcker. Alltså borde serien heta "Agatha Christies Ariadne Olivers Hjerson".

Långsökt var ordet. Men lyckligtvis är allt detta krångel bara oväsentligt krafs då serien är en trevlig pusseldeckare om fyra långfilmer delade på åtta avsnitt. Sven Hjerson (Johan Rheborg) är en rikskänd mordutredare som hamnat i blåsväder och mer eller mindre dragit sig undan. Hanna Alström spelar Klara Sandberg, en tv-producent som ledsnat på att göra riktiga skitprogram. Hon har en tanke om ett krimprogram med Hjerson i huvudrollen och börjar kartlägga och skugga honom. Det gör att de båda hamnar på Ålandsfärjan. På den pågår ett stort företagsevent med inbjudna journalister och en av dem hittas död. Då har Klara redan introducerat sig för Hjerson och tillsammans börjar de som ett väldigt udda par rota i mordfallet. Det finns givetvis många misstänkta.

Fallet får sin upplösning på Åland där Hjerson växt upp och nu ärvt sin mammas hotell. Det är även på Åland som tre av de fyra filmerna utspelar sig. Det är liknande fall varje gång. Ett mystiskt mord och många tänkbara gärningsmän. Ett pussel som bara en luttrad kriminalare kan lösa - med viss hjälp av en ständigt ätande tv-producent. Parallellt med mordgåtorna jobbar Klara stenhårt på att övertala Hjerson om att göra programmet. Hennes karriär hänger på det samtidigt som hennes minst sagt underliga förhållande med Niklas (David Fukamachi Regnfors) sätts under press.

Det senare är ett av seriens mest skruvade inslag. Det är inte ett drama fritt från humor, snarare tvärtom. Här finns det underliggande komik som bidrar till seriens mysfaktor. Därmed inte sagt att serien är en komedi.

Jag imponeras av att Johan Rheborg verkligen hittat en unik karaktär i Hjerson. Rheborg är och har varit en flitig skådespelare under ganska lång tid nu men med förhållandevis små medel lyckas han ofta få till känslan av att det inte är samma gamla vanliga gubbe vi ser. Andra skådespelare gör liksom varianter på samma roll jämt men Hjerson har noll procent Solsidan-Fredde i sig. Det skulle kanske kunna vara snygga, specialsydda kläder då kanske.

Jag gillar karaktären. Han framstår som mästerlig i det han gör samtidigt som han har sina sociala brister. Det är ingen trevlig person, förutom när han själv vill vara trevlig. Han har taggarna utåt och det är något som utforskas under seriens gång. Hotellet som han ärvt rymmer på personliga hemligheter, saker som Hjerson glömt eller aldrig vetat, och det är en utdrag bihistoria som får sin konklusion i det sista avsnittet. Och ja, Hjerson är finne och vegetarian.

Jag tror inte att vi sett det sista av "Hjerson". Formatet i sig går att upprepa i all evighet under förutsättning att manusen håller. I denna första säsong är det en ganska jämn nivå och fortsätter det så ser jag gärna mer.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Kul att Åland blev huvudsätet för dramat. Det etableras också av den snygga vinjetten till serien som tar oss dit på ett läckert sätt.

2. Hjerson gillar vinylskivor och i sann Northern Soul-anda skrapar han bort etiketterna på de bästa skivorna.

3. Serien har gott om kända ansikten i birollerna, till exempel Alida Moberg, Peter Eggers, Livia Millhagen, Jonas Malmsjö, Joel Spira och Sanna Sundqvist. En lite mer återkommande karaktär är Maria Lundqvists Majvor som jobbar på hotellet som Hjerson ärvt.


ANDERS JAKOBSON (2021-09-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: CMORE
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA