En modebloggares våta dröm

FILMEN

Sällan har en film varit så missanpassad för mig som "Sex and the City - The movie". Jag är verkligen inte målgruppen för filmen, speciellt som jag noll intresse för mode. Jag kan inte för mitt liv förstå varför folk dregglar över en Louis Vuitton-väska - som i mitt tycke ser ut som en mormorskudde med handtag - för 5400 dollar (41 846 kr och 76 öre enligt kursen i skrivandets stund).

Jag reflekterar knappt över vad folk har på sig i filmen, förutom när det trycks upp i mitt ansikte. Helt respektlöst exponeras de kända klädesmärkena så att filmen stundtals förvandlas till en katalog. Någon smygreklam är det absolut inte tal om, och det blir nästan vidrigt.

Därmed inte sagt att jag sågar filmen. Tvärt om, jag tycker den till och med är riktigt bra. Den ganska förutsägbara historien är en naturlig fortsättning på serien. Filmen presenteras i 1.78:1-ration, vilket är vanligt i tv nu och det finns egentligen inga scener som känns speciellt "filmiska", så det känns mera som fyra avsnitt som sitter ihop än en "riktig" film. Alltså är det fullt naturligt att se filmen.

Jag var inte förtjust i "Sex and the City" när serien drog igång, men jag lärde mig att uppskatta den och har kanske inte sett precis alla avsnitt, men väldigt många och liksom många andra satt jag som klistrad för att se om Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) skulle få Mr Big (Chris Nooth) i finalen av säsong 6. Det fick hon och filmen tar vid en tid efter den. Carrie och Big har tittat på ett trettiotal lägenheter innan de hittar en fantastisk penthouse-lägenhet som är helt perfekt. Mr Big halar upp plånboken och köper den, men köpet föranleder en diskussion om det inte är dags att gifta sig.

Giftemålet växer till ett stort projekt för Carrie medan Mr Big, med två misslyckade äktenskap bakom sig, blir allt mer och mer osäker, och på bröllopsdagen meddelar han att han inte kan genomföra bröllopet, och Carrie får börja om - fortfarande singel i New York.

Givetvis har hon sina väninnor vid sin sida: Miranda (Cynthia Nixon), Charlotte (Kristin Davis) och Samantha (Kim Cattrall). Även dessa är med om del dramatiska förändringar i sina liv under filmens gång, men lyckas med sin vänskaps hjälp lösa de flesta problem. Med andra ord är allting precis som vanligt. Återigen kan jag inte komma ifrån hur naturlig filmen känns i sitt förhållande till originalserien. Det är som en sjunde säsong komprimerad till en drygt två timmar lång film.

De fyra karaktärerna är väl inkörda vid det här laget, och om man mot förmodan inte sett serien så förekommer en liten sammanfattning och introduktion av karaktärerna i filmens inledning. Man har även lyckats få med alla bikaraktärer från serien även om de flesta egentligen bara glimtar förbi i förbifarten.

Det är alltså inga som helst fel på filmen. Historien är som sagt lite förutsägbar, men den går hand i hand med seriens kärna: Carries turbulenta förhållande med Mr Big, mer eller mindre dråpliga situationer för de sekundära karaktärerna, bristningar och försoningar i kompisgänget samt lite sex och mycket kärlek, både i staden och utanför den.


EXTRAMATERIALET

Till filmen finns så klart ett kommentarspår med manusförfattaren och regissören Michael Patrick King. På en egen skiva ryms övrigt extramaterial.

I stället för en traditionell bakomfilm får vi en konversation mellan Michael Patrick King och Sarah Jessica Parker. Jag gillar den här typen av alternativ till en making of, för man får ut ungefär samma information, om inte mer, på ett mycket trevligare och betydligt mer spännande sätt. Mer sådant, om jag får bestämma.

För de modeintresserade finns en ganska lång genomgång av alla kläder, skor och accessoarer i filmen under guidening av kostymdesignern Patricia Field.

Ett par bortklippta scener med kommentarer av Michael Patrick King finns med här och hans kommentarer säger det mesta om varför de togs bort, men det är inga dåliga scener på något sätt.

Slutligen får vi en extremt kort titt i inspelningsstudion när Fergie spelade in "Labels or Love" till skivans soundtrack.

Märkligt, dock, att extramaterialet enbart är textat på danska, finska, isländska och engelska.


TRE SAKER

1. Det släpps en "extended cut" av filmen lite senare i november som är hela - och håll i er nu - fem minuter längre! Oj, vad de tog i till denna begränsade upplaga...

2. Filmen innehåller så klart massvis av passningar till tv-serien. Roligast tyckte jag var när Carrie håller på och packar ihop sin garderob och poserar i olika dräkter och bland annat har på sig den som man ser i seriens vinjett.

3. Prat om en uppföljare har poppat upp i samband med DVD-releasen, och på IMDB kan man hitta en "Sex and the City 2" med planerat utkomstår 2011, men inget är bekräftat än.


ANDERS JAKOBSON (2008-11-03)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Romantisk komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: SF
Tema: HBO-original
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår med Michael Patrick King, Konversation med Sarah Jessica Parker och Michael Patrick King, The Fabolous Fashion i Sex and the City, Tilläggsscener med kommentarer, Fergie i studion.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA