Nu är det personligt…

FILMEN

"Mastermind" är helt klart den mest intensiva Wallanderfilmen så här långt i serien. Den har action, den har många otäcka scener och den är framförallt riktigt spännande. Det hela börjar en dag med att någon slangat bensin från Kurts bil vilket resulterar i att han kommer sent till en brottsplats. Samma morgon har någon även skurit hål i däcken på kollegan Martinssons bil vilket gör att även han kommer sent till samma brottsplats.

Några som dock inte kommer sent är Linda och Stefan. De kommer först till platsen för, vad de tror är ett familjebråk, och hittar en död kvinna hängandes upp och ner i en krok i taket och förutom att hon mördats har hon även tömts på allt blod. Natten efter försvinner Martinssons dotter från sitt hem och efterlämnar ett sovrum helt täckt i blod.

Kurt och gänget arbetar efter att Martinssons dotter kidnappats men fruktar att hon mördats. Ingen kan överleva att förlora så mycket blod… Dock ska det snart visa sig att gärningsmannen är långt ifrån klar. Detta är nämligen personligt riktat mot Martinsson och Kurt och de har båda två varsin dotter…

Det märks att "Mastermind" visats på bio innan den släpptes på DVD. Den känns "större" än de tidigare filmerna där det bara är "Innan frosten" som visats på bio. Den känns mer påkostad, mer actionfylld och mer självständig. Den hänger inte ihop med de övriga lika mycket som de andra. Det märks att den är gjord både för de som sett de tidigare filmerna men även för den som bara råkar se just den här filmen utan att ha sett de tidigare. Detta är ju naturligtvis bra för själva storyn men det utvecklar ju inte direkt karaktärerna.

Men "Mastermind" är ändå riktigt bra, snudd på den bästa filmen hittills i serien, och Krister Henriksson överträffar sig själv den här gången och även Johanna Sällström verkar ha fått en extra kick. Manuset är välskrivet och dialogen levereras med trovärdighet. Över lag känns det som om "Mastermind" är en riktigt genomtänkt film.


EXTRAMATERIALET

Extramaterial är det lite mer än vanligt den här gången. Dels får vi de biografier och den bakomfilm som vi sett på tidigare filmer men som man envisas med att skicka med varje gång. Sen får vi trailer för kommande film och en musikvideo av Maria Marcus till låten "Why (you confuse my mind)" som hörs i filmen. Inte mycket att glädjas över med andra ord.


TRE SAKER

1. "Mastermind" refereras ibland till som den sjätte filmen i serien istället för den sjunde som den är. Detta för att den faktiskt gick upp på bio innan film sex släpptes på DVD.

2. I rollen som elakingen ser vi ingen mindre än Michael Nyqvist som gör ett riktigt bra jobb med att se läskig ut.

3. "Mastermind" är den enda filmen i serien som har en engelsk titel.


HANS-ÅKE LILJA (2006-03-22)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bakomfilm, Biografier & Trailer på kommande Wallander-film: Fotografen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA