Rackarns vad bra det blev!

FILMEN

Sista filmen i omgång två om Johan Falk är här. Denna, till skillnad mot de andra gick först upp på bio vilket gjort att vi fått vänta lite på den, men rackarns så bra den blev. I "Kodnamn Lisa" händer nämligen det som inte får hända. Lisas, eller Frank som han heter, identitet röjs och helt plötsligt vet alla att Frank Wagner är en polisinformatör… och att han varit det under de senaste sex åren.

Detta leder naturligtvis till att alla, och jag menar verkligen alla, nu vill se honom död. Till en början ser det ut som om Frank och familjen ändå ska kunna komma undan men sen när ryssarna börjar hotar att ta livet av hans familj och släktingar och deras släktingar och så vidare tills han ger sig till känna inser Frank att han inte kan fly, att det bara finns ett sätt att få slut på detta…

"Kodnamn Lisa" är den bästa av Johan Falk-filmerna så här långt och även om den ibland blir lite överdriven känns den ändå som om den kunnat vara baserad på verkliga händelser. Vi får bland annat under eftertexterna höra från Peter Rätz som sägs vara den som karaktären Frank Wagner är baserad på och det är inget kul liv han målar upp för oss.

Sen vet ju de som läst mina tidigare recensioner av Johan Falk-filmerna att jag gillar Joel Kinnaman och här är han tillbaka som han var i de tidigare filmerna när hans rollfigur nästan tog mer plats än Johan Falk själv. Naturligtvis lämnas det en lite lucka för fler filmer och skulle jag få bestämma skulle dessa bli av. Det finns många karaktärer kvar att berätta mer om… och Falks uppsägning hade väl inte hunnit processats än eller?


EXTRAMATERIALET

I och med "Kodnamn: Lisa" kompenserar man för allt uteblivet extramaterial på de elva tidigare filmerna. Vi får en massa korta filmer om första omgången, lite färre om den andra och fyra dokumentärer om verklighetens Frank Wagner, Peter Rätz. Vi får även trailers för alla tolv filmerna.

Totalt ungefär 90 minuter extramaterial bjuds vi på och faktum är att även om kvalitén inte alltid är den bästa så är allt intressant och man kan inte låta bli att känna för Rätz. Fy fasen vilken sits han sitter i!


TRE SAKER

1. Försök att inte läsa för mycket om filmen innan ni ser den…

2. En del scener när några av karaktärerna kör bil är riktigt pinsamt dåligt gjorda och det råder inte minsta tvivel om att det är en film som spelas upp utanför bilfönstret.

3. Vill ni läsa mer om Peter Rätz finns det en riktigt bra bok av Dick Sundevall med titeln "Peter Rätz - nio år som undercoveragent".


HANS-ÅKE LILJA (2013-07-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2013
Bolag: Nordisk film
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Säsong 1:
Skådespelares träningsläger, Hotell Gothia Towers, Joel Kinnaman, Stunt 1, Stunt 2, Special effects, Två bröder: regi vs musik

Säsong 2:
Tysk bakomfilm, Facebook bakomfilm, Blooper.

Dokumentär:
Kodnamn Pia del 1: Bakgrund, Kodnamn Pia del 2: Konflikten, Kodnamn Pia del 3: Konsekvenser, Infiltratör i polisents tjänst
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA