Det är resan, inte målet

FILMEN

Resan är ett tema i den korta norska långfilmen (blott 75 minuter inklusive för- och eftertexter) "Pax", och resan i flera bemärkelser. Först och främst människans resa från uppgivenhet och förtvivlan till insikt och någon form av förhoppning. Men för att människans resa ska gå från A till B enligt beskrivningen ovan kan det ofta krävas någon sorts dramatisk incident, och det är där filmens andra resa kommer in.

På ett flygplan mellan Stockholm och Oslo sitter ett antal människor som alla är olyckliga på olika vis. Kathrine (Ellen Dorrit Petersen) känner skuld för att hennes son omkom i en bilolycka hon inte minns alla detajer från medan hennes man Jon (Samuel Fröler) saknar den Kathrine var innan olyckan. Vi har även den världsberömda dirigenten Andrew (Tomas von Brömssen) som planerar att avslöja sig själv som "falsk" vid ett framträdande i Oslo. Tvärsöver gången sitter Elise (Ida Elise Broch) som lämnat sitt liv i kloster och tvingats ta ett beslut om sin ex-man som hållits vid liv genom en respirator och bredvid henne sitter kirurgen Erik (Kyrre Haugen Sydness) som tappat tron på sitt eget yrke efter ett ödesdigert misstag. Med i planet finns också den lilla Angelica (Olivia Nystedt) som motvilligt är på väg till Oslo för att träffa sin far som lämnat familjen, och bredvid henne sitter den sexmissbrukande alkoholisten Peter (Kristoffer Joner).

En stund in i resan förändras allt för dessa människor när en motor slutar att fungera.

Dessvärre känns denna norska film alldeles för pretentiös med en påtaglig förhoppning om att vara smart och snygg. Filmen är stundtals väldigt vackert filmad, men det gäller allt utom det som är på själva planet. Det går inte riktigt att ta ut svängarna i ett plan och det gör att det blir en viss obalans i bildspråket. Dessutom har manusförfattarna Lars Saabye Christensen och Annette Sjursen skapat överdrivet många kopplingar mellan de olika människorna på planet - ett manustrick som känns lite för billigt.

Jag känner inte riktigt att jag får kläm på karaktärerna under den korta speltiden, samtidigt som jag inte önskar att filmen vore längre. De bara finns där och filmen känns mest som ett pretentiöst försök som inte träffar helt rätt.


EXTRAMATERIALET

Lite reklam i form av en tv-spot och biotrailer.


TRE SAKER

1. Det är ovanligt många stora svenska namn i minimala biroller, vissa med repliker och andra utan. Faktum är att när jag tittar på rollbesättningen så ser jag namn som jag inte ens märkte att de var med i filmen. Väldigt konstigt.

2. En flygresa mellan Stockholm och Oslo tar ungefär en timme, så det är nästan realtid i filmen då större delen av de 75 minuterna utspelar sig på planet.

3. En betydligt mer underhållande scen med insikter, hemligheter och avslöjanden när ett flygplan är på väg att krascha finns i den utmärkta "Almost Famous".


ANDERS JAKOBSON (2011-09-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Tema: Vårt grannland Norge
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Tv-spot, trailer
Länkar:
Pax hos IMDB
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA