Knepig övergång, spännande handling

FILMEN

"Beck 10 – Mannen utan ansikte" känns lite som om den inte riktigt hör ihop med filmen före, "Hämndens pris", eller kanske det är den tidigare som inte riktigt passar in i den andra omgångens åtta filmer? Bestäm själva.

Anledningen till att jag säger så är dels att vi här får två nya karaktärer medan en försvinner. Det känns med andra ord lite som om man inte gillade den uppsättningen man hade i film nio. Den karaktär som försvinner är Sara spelad av Sophie Tolstoy. Nu är ju inte det någon större förlust då hon knappast passade speciellt bra in i gänget.

Istället får vi lära känna Josef Hillman som spelas av Hanns Zischler. Karaktären är rätt anonym men ändå behaglig med det undantaget att skådespelaren talar tyska som sen dubbats över med svenska. Själva läpprörelserna stämmer förvånansvärt bra men däremot gör inte rösten det. Det låter lite burkigare när han pratar och dessutom låter han helt fel med tanke på hans utseende.

Den andra karaktären vi får stifta bekantskap med är Alice Levander som spelas av Malin Birgerson. Hon presenteras dock bara lite snabbt i slutet av filmen och man får inte något riktigt grepp om henne. Hon verkar lite tafatt men det går inte riktigt att avgöra utan att se nästa film i serien. En sak är dock klar. Hennes ankomst ställer vissa krav på Gunvald och hans kvinnosyn och någonting säger mig att deras samarbete inte kommer att gå helt smärtfritt.

En annan sak som gör att "Beck 10" inte riktigt känns som en naturlig uppföljare till filmen innan är att Persbrandt helt har ändrat frisyr och här har en närmast vattenkammad kalufs. Den är helt annorlunda mot tidigare och gör att det känns som om det gått en tid mellan de två filmerna.

Annars är handlingen väldigt bra i "Beck 10 – Mannen utan ansikte". Precis som titeln säger så hittas en man utan ansikte mördad. Någon har stuckit en kniv i honom och sen skurit bort skinnet i ansiktet på honom och bara lämnat efter sig en blodig massa.

Beck och hans grupp kan under utredningens gång se att det förmodligen är ett hedersrelaterat brott de har att göra med och en hel del fördomar kommer upp till ytan. Gunvald visar återigen att han är en polis som handlar först och ställer frågorna i andra hand. "Beck 10" känns otroligt aktuell fast den har sju år på nacken.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. I en scen skuggar Beck och Gunvald en misstänkt som ska till nummer 23 på en viss gata. När mannen sen kliver in i porten står siffrorna 15 på dörren. Misstag eller slarv?

2. Becks dotter Inger har synts oroväckande lite i film nio och tio och jag hoppas verkligen att det blir ändring på det i kommande filmer. Hon är en väldigt stark rollfigur.

3. På tal om Gunvalds nya frisyr så har Beck skaffat lite längre polisonger till den här filmen. Tyvärr passar han inte alls i dom.


HANS-ÅKE LILJA (2001-11-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2001
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Dolby Surround
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA