En mer felcastad film har sällan skådats

FILMEN

Historierna om Irene Huss är baserade på Helene Turstens böcker om kriminalinspektör Irene Huss. Personligen har jag inte läst böckerna men filmerna såg lovande ut… på pappret.

När jag sen såg filmen kan jag inte låta bli att bli besviken. Tyvärr har regissören Martin Asphaug inte lyckats med att framställa Irene och hennes kollegor på ett speciellt trovärdigt sätt. Som sagt har jag inte läst böckerna och har ingen aning om hur trovärdiga de är men här i filmen förvandlas karaktärerna nästan till karikatyrer på deckarkaraktärer.

Vi ser Lasse Brandeby som Irenes chef Sven Andersson och hur seriös han än försöker vara kan jag inte låta bli att se Rolf i "Rena Rama Rolf" framför mig. Lasse är duktig men han ska inte spela seriösa roller.

Vi ser också Dag Malmberg i rollen som den lite buffilge Johnny Blom. Tyvärr blir det här återigen allt annat är trovärdigt. Johnny Blom känns mest som en blek kopia av Kurt Wallander…

Värst är dock Anki Lidén som rättsläkaren Yvonne Stridner. Hon är otrevlig på ett mycket osympatiskt sätt och när hon dessutom först efter att ha utfört en obduktion även ger en gärningsmannaprofil och sen efter att ha tittat 30 sekunder på en dataanimation av ytterligare ett offer kan med total säkerhet konstatera att det rör sig om samma gärningsman tappar karaktären all trovärdighet i mina ögon.

Angela Kovács får knappt godkänt i rollen som Irene Huss. Hon är inte lika hopplöst felcastad som sina kollegor men samtidigt inte solklar i rollen som kriminalinspektör Huss. Hon har dock potential att växa in i rollen men om hon klarar av det återstår att se.

Nu är det inte nog med att man gett de ledande rollerna till helt fel personer. Man har även lyckats sätta filmens bästa skådespelare, Reuben Sallmander, i birollen som Irenes mesige man Krister vilket är ett otroligt slöseri på hans skådespelarkunskaper. Vore jag rollsättare till denna film skulle jag skämmas.

Handlingen då. Det hela börjar med att en tatuerad torso (därav titeln "Tatuerad torso") flyter i land och hittas av en förbipasserande. Irene Huss sätts på fallet som leder henne till Danmark där ytterligare en kropp hittats. Upplägget för filmens handling är bra men tyvärr glömde man saker som rimlighet och logik när manuset skrevs. Det är helt enkelt inte trovärdig och saker och ting händer lite utan att man förklarar hur och varför på ett trovärdigt sätt, en dödssynd när det gäller deckare där tittaren vill vara med och gissa vem mördaren är.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial


TRE SAKER

1. Totalt sex filmer har spelats in om Irene Huss. De kommer att släppas med jämna mellanrum fram till september och vi får hoppas att man lärt sig av denna första film och att de kommande är bättre.

2. Jag får en känsla av att man lånat friskt när "Irene Huss" skapades. Personligen tycker jag att jag känner igen karaktärer ifrån både "Beck"-filmerna och den amerikanska TV-serien "CSI".

3. På omslaget finns texten "En värdig tronarvinge till Beck-serien" att läsa men tyvärr känns det just nu rätt långt ifrån sanningen.


HANS-ÅKE LILJA (2008-01-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Tema: Svenska deckare, Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA