Den osynliga invasionen från yttre rymden

FILMEN

Fyra amerikaner och en svensk (!) blir strandsatta i Moskva efter att ha bevittnat en alien invasion där osynliga energibollar tagit kål på varenda människa. Efter att ha suttit och tryckt i en källare ett par dagar vågar de sig ut i den ödelagda staden. Är de de enda överlevande och hur fortsätter de att vara levande när deras fiende är osynlig?

Så långt är allting bra och på pappret spännande, även om "energibollar" (mitt ordval) kanske inte låter som den läskigaste rymdvarelse man hört talas om. Men tyvärr är filmen inte speciellt bra. Två av amerikanerna är unga män (Emile Hirsch och Max Minghella) som skapat någon social nätverkstjänst som är en guide till de häftigaste klubbarna i världen, och de reser till Moskva för att sälja in en pitch hos en investerare bara för att mötas av svensken (Joel Kinnaman) - som av någon anledning heter Skyler - som snott hela idén. De övriga amerikanerna är amerikanskor (Olivia Thirlby och Rachael Taylor) som de träffar genom sin egen tjänst.

Redan tidigt etableras Hirsch och Minghellas karaktärer som ganska olika personer och det finns så klart en spänning jämt emot Kinnamans luriga svensk, men när väl filmen drar igång så är allt detta som bortsuddat och jag funderar på varför jag ens brydde mig om att engagera mig i den första halvtimmen då den inte ledde till något annat än att dessa fem människor hamnar på samma plats. Att samtliga skådespelare dessutom mest irrar omkring förvirrade gör inte saken bättre.

Jag, som ofta öppet erkänner att jag är förtjust i alien invasion-filmer, måste säga att jag är besviken på "The Darkest Hour". Inledningen är som sagt ointressant och leder ingenstans och när väl invasionen är i gång så kan jag inte påstå att det blir överdrivet spännande när inkräktarna är osynliga. Visst, det är en originell och läskig idé i teorin men i praktiken blir det faktiskt inte så bra. Filmen hinner trots sin 90 minuter långa speltid bli ganska tråkig och det känns inte riktigt som man bryr som om hur det går, och upplösningen är inte riktigt tillfredsställande. Nej, besviken är verkligen ordet.

Dock så är specialeffekterna bra och stundtals spektakulära när energibollarna förvandlar människor till aska. Att få en vanligtvis folktät storstad att se ödslig och ödelagd ut är en konst i sig, så stämningen är i alla fall helt rätt. Men resten av filmen känns mest fel.


EXTRAMATERIALET

Det finns en kortfilm med bland extramaterialet som handlar om andra överlevande efter invasionen. Kortfilmen utspelar sig parallellt med huvudfilmen och slutar ungefär vid samma tidpunkt. Det är ren fördjupning och till dess fördel kan man säga att den stärker mytologin kring den här historien.

En kortare featurette avhandlar filmens design, och först och främst inkräktarna och allt som hör till dem. Ganska intressant att ta del av. Mindre intressanta är de bortklippta scenerna som inte tillför något alls.


TRE SAKER

1. Utgåvan som hamnat i min hand rymmer alla tänkbara format - blu-ray 3D, blu-ray, DVD och digital kopia. Tyvärr har jag inte utrustning för att se 3D-versionen man jag hoppas att den är så pass bra och spektakulär att man glömmer bort att notera att filmen inte håller.

2. Den ryska regissören Timur Bekmambetov som tog sig till Hollywood med "Wanted" är en av filmens många producenter...

3. ...vilket även förklarar varför filmen utspelar sig i Moskva över huvud taget.


ANDERS JAKOBSON (2012-05-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2012
Bolag: FOX
Tema: Aliens
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
The Darkest Hour: Survivors, The Darkest Hour: Visualizing an invasion - featurette, Deleted scenes, Extended scene
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA