En mörkare läderlapp för hundra år sedan

FILMEN

Elseworlds är en sidoetikett till DC Comics där förlaget kan publicera äventyr som placerar deras hjältar utanför deras normala "universum". Så är fallet med "Batman: The Doom That Came to Gotham" som ursprungligen var ett tredelat äventyr av Mike Mignola, Richard Pace, Troy Nixey och Dennis Janke publicerat runt årsskiftet 2000-2001. Här befinner sig Bruce Wayne/Batman i 1920-talet och korsas med figurer från H.P. Lovecrafts Cthulhu-mytologi. Smaskig mash-up, om ni frågar mig!

Detta äventyr har nu drygt 20 år senare blivit den senaste i raden av animerade långfilmer från DC och som sådan är den inte så tokig. Det är en film som är mörkare, rysligare och brutalare än vad det brukar vara, där Batman i den här inkarnationen inte drar sig från att dräpa folk, vilket i vanliga fall är en big no-no för Läderlappen.

På sätt och vis är historien en sorts originstory. Bruce Wayne återvänder till Gotham efter att ha rest runt i världen i många år till följd av mordet på hans föräldrar. Han har tränat sig på alla sätt och vis för att bli den Nattens riddare som vi känner igen. Det sista han gjort innan återkomsten är att undersöka en försvunnen expedition ledd av Oswald Cobblepot som upptäckt saker i isen. Bruce Wayne får med sig en djupfryst zombie hem men ska snart hitta fler döda i sitt eget hus. Snart så är demoner och ockulta inslag vardag för Bruce Wayne som behöver genomgå någon sorts metamorfos för att stå pall mot ondskan den här gången.

Historien är fylld av alternativa varianter på kända Batman-karaktärer. Den djupfrysa zombien är en version av Mr. Freeze och Bruce Wayne har tre protegéer - Kai Li Cain (variant av Cassandra Cain) , Dick Grayson och Sanjay Tawde (variant av Jason Todd) - och i övrigt finns karaktärer som Alfred Pennyworth, Kirk Langstrom, Oliver Queen, Harvey Dent, Jason Blood/Etrigan, Talia al Ghul, Ra's al Ghul, Poison Ivy, Jim Gordon och Barbara Gordon. En salig blandning och kul för de som har läst lite mer än en Batman-tidning.

Jag tycker att det är lite skoj med varianter på välkända teman som det är i det här fallet. Lite som med "Batman Ninja" för några år sedan är det lite underhållande, i alla fall för stunden. "Batman: The Doom That Came to Gotham" har ju ett spännande mörker men det kunde ha varit ännu mer vuxet och mer av Lovecrafts otäcka världar. Ett litet plus delas ut för ett kanske inte helt förväntat slut på filmen.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Titeln på filmen är en övertydlig passning till "The Doom That Came to Sarnath", H.P. Lovecrafts novell från 1920.

2. David Dastmalchian gör rösten till den djupfrysta zombien och det betyder att Dastmalchian gjort sin sjätte roll i DC-sammanhang, där han i just specifikt Batman-sammanhang tidigare synts i både "The Dark Knight" och "Gotham".

3. Rösten till Bruce Wayne/Batman görs av David Giuntoli som gjorde det även i den förra animerade filmen "Batman: Soul of the Dragon" (2021).


ANDERS JAKOBSON (2023-11-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: HBO
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA