Oskars tur att kliva fram...

FILMEN

I "Beck 23 – Det tysta skriket" möter vi återigen Martin Beck, Gunvald Larson, Oskar och de andra. Den här gången ska de utreda hur två femtonåriga flickor hamnat på tågspåret strax innan tåget kom farande och mosade dem båda.

Som vanligt läggs det fram en rad teorier och som tittar tror man hela tiden att man har en aning om vem som är den skyldige. Nu har man ju naturligtvis inte det och allt kastas omkull mer än en gång när nya bevis dyker upp. Det är just detta som gör "Beck"-filmerna så bra.

Förutom själva fallet får vi även se mer av Gunvald och Ingers förhållande. Martin blir mer och mer tillfreds med att Gunvald har ett förhållande med hans dotter men när de kommer för nära varandra är det Gunvald som drar öronen åt sig.

I "Beck 23" lyckas Oskar (suveränt spelad av Måns Nathanaelson) över allas förväntan och får fram det där lilla extra som behövs för att lösa fallet. Från att hela tiden stått i Gunvalds skugga är det nu han som får komma med det där avgörande beviset. Till och med Gunvald kan, trots att han ständigt retas med honom, inte dölja att han är stolt.

En av de saker som gjort de sista sju filmerna om Martin Beck så bra är just personkemin i gruppen. Speciellt då mellan Gunvald och Oskar men även mellan Beck och Lena (Stina Rautelin). Sen är det alltid kul att se Gunvalds små taffliga försök när det gäller kärleken.

För övrigt är allt som man kommit att förvänta sig. Manuset är lika starkt som de tidigare filmerna i denna omgång och det är med smärta jag inser att det nu bara finns en film kvar innan det är slut. Men man vet ju aldrig, kanske ändrar sig Persbrandt och slänger på dig den gråa rocken i ytterligare åtta filmer…


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Det är spännande att se hur aktuella man lyckas vara med "Beck"-filmerna. Det är nästan alltid dagsfärska ämnen som tas upp. Visst utnyttjandet av unga flickor har funnits länge men ändå, när man ser filmen känns den verkligen aktuell.

2. Som många redan uppmärksammat kommer det i november en box med alla 24 "Beck"-filmerna som Peter Haber och Mikael Persbrandt spelat in. Med i boxen finns också två bonusdiskar med extramaterial. Priset är 1999:- och endast 3000 ex släpps.

3. Nu finns det en förening som heter Stödkragarna. De verkar för att grannen i "Beck"-filmerna (Ingvar Hirdwall) ska få en egen film. Hoppas de lyckas!


HANS-ÅKE LILJA (2007-09-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: DTS 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA