En klurig Wallandergåta

FILMEN

Filmen börjar med att en man och en kvinna ägnar sig åt något som helt klart är en utomäktenskaplig affär. De håller till vid en övergiven liten stuga och samtidigt smyger en man som mest ser ut som en luffare runt stugan och håller koll på dem. Senare när det blivit natt och luffaren fortfarande är i krokarna exploderar plötsligt stugan. Två kroppar hittas, en i stugan och en utanför, mannen och kvinnan, en död en levande, och till en början är det ingen som vet vilka de är…

Wallanders uppdrag blir att ta reda på vilka de är, vad de gjorde i huset och varför. Detta ska dock till en början visa sig vara svårare än man trott men till slut får man fram deras identiteter och då förändras allt för offren och deras familjer.

"Wallander 23 – Vålnaden" är riktigt bra på att få tittaren att gissa. Slutet är långt ifrån uppenbart innan det faktiskt avslöjas för oss och hur man än gissar tror jag att det är få som kommer att kunna lista ut i förväg vem mördaren är. Detta gör dock inte så mycket då det ju hör till att man ska gissa när man ser en film som denna, även om man inte gissar rätt.

På skådespelarfronten innebär "Wallander 23" inget nytt. Karaktärerna är de vi är vana att se och skådespelarna vi ser spela dem är också desamma som vi är vana att se. Det verkar dessutom som om Katarinas och Wallanders förhållande nu är över. Man märker inte ett spår av att de en gång varit ett par utan nu är det vänskap och en arbetsrelation som gäller. Och även om det är lite synd föredrar jag dem som kollegor. Det var lite för mycket fokus på dem som par i en del filmer och det är bättre att de nu får koncentrera sig på jobbet.

"Wallander 23 – Vålnaden" är en bra film. Den tillför inget nytt till serien men den håller sig inom ramen för vad man kan förvänta sig av en Wallander-film och dessutom är själva fallet en riktigt svår nöt att knäcka och det gillar jag.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består som vanligt av trailers och den här gången finns trailers för filmerna 1 – 24 med.


TRE SAKER

1. Krister Henriksson, i form av Wallander, lyser lite med sin frånvaro i den här filmen. Det är i stället Pontus och Isabell som tar täten den här gången.

2. Helt oväntat dyker det upp några skådespelare som bryter på danska i filmen. Undrar varför…

3. Vi ser TV-kocken och skådespelaren Per Moberg i en av rollerna och personligen tycker jag nog att han ska ägna sig åt skådespeleri och lägga matlagningen på hyllan.


HANS-ÅKE LILJA (2010-03-25)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA