Myt eller inte? Här får du svaret

FILMEN

"Mythbusters" är precis vad titeln säger, Mytkrossare. Jamie och Adam är två mycket engagerade personer som testar om myter är baserade på sanningar eller om de enbart är just myter. De testar allt från att se om en toalett exploderar och kastar den som sitter på den i luften om man slänger ner en cigarettfimp efter att något brandfarligt hällts i till att måla sig med guldfärg för att se om det är farligt för kroppen som i filmen "Goldfinger".

Det lite speciella med just Jamie och Adam är att de är så grundliga att det nästan känns som om det är ett tvång för dem att göra allt från början. De använder inget som redan finns utan bygger i stort sätt allt de behöver från scratch.

Naturligtvis är de flesta experimenten dessutom rätt farliga men de ser alltid till att vara noga med säkerheten. När det blir för farligt för Jamie och Adam får Buster, deras trogne medhjälpare, rycka in. Buster är en pensionerad krocktestdocka och han får utstå allt från att sprängas till att få en tunna i huvudet.

Säsong ett består av åtta avsnitt och under de 50 minuter varje avsnitt pågår sätter de tre olika myter under luppen. Det betyder att vi under första säsongen får 24 myter bekräftade eller krossade. Det hela görs med glimten i ögat men ändå på största allvar. Allt planeras noga och de ger sig inte förrän de lyckts få fram ett resultat.

De passar gärna på att spränga saker i sina tester och ju högre det smäller desto gladare blir de. Nu innehåller dock inte alla experiment sprängningar även om det som sagt är en favorit. Bland annat testar de om man får ström i sig om man kissar på en strömförande tågräls.

Detta fylls sedan ut med att vi får höra från en expert på myter, en folktroforskare, som berättar lite om hur myten kommit till och vad deras experiment egentligen bevisar.

"Mythbusters" känns väldigt sevärdigt och jag ser jag gärna mer av Jamie och Adam även om jag inte törs ge mig på vad mer de kan testa.


EXTRAMATERIALET

Boxen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Serien visas i vanliga fall på Discovery Channel där man nu är inne på sjätte säsongen.

2. Både Jamie och Alan har tidigare jobbat med specialeffekter och det har de verkligen nytta av när de skapar tillbehören till deras experiment.

3. Efter att ha sett första säsongen kan jag bara konstatera att detta är hur kul som helst. Det är inte ofta man ser två så engagerade personer ta sig för så roliga uppgifter.


HANS-ÅKE LILJA (2008-07-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA