När allt går käpprätt åt helvete

FILMEN

Mike Judge har kanske inte så överdrivet många saker på meritlistan, men det han gjort har varit bra och gjort avtryck. Mest känd är han förstås som skapare av "Beavis and Butthead", de animerade småglinen som satt och häcklade videos på MTV och bråkade med överheten. Hans icke-animerade långfilmsdebut "Office Space" är numera en modern kultklassiker och har faktiskt över elva år på nacken vid det här laget. Den andra filmen, "Idiocracy" från 2006 har jag inte sett, och "Extract" är alltså hans tredje film.

Filmen kan närmast beskrivas som en absurd fars där en till synes oskyldig person ramlar in i en nedåtgående spiral där nytt elände bara adderas för varje varv. Joel (Jason Bateman) har byggt upp ett framgångsrikt företag från grunden. Han säljer extrakt och det går riktigt bra, så bra att en större aktör överväger att köpa Joels företag för ett gigantiskt belopp. Går allt som det ska kan Joel dra sig tillbaka med rejält med pengar på fickan och kanske lappa ihop äktenskapet med Suzie (Kristen Wiig) som nämligen går på tomgång. Sexet har nästan upphört och varje dag blir en kamp mot klockan innan Suzie dragit på sig mjukisbyxorna vilket betyder att det är kört. Det blir så klart inte bättre av att Joels jobbiga granne (David Koechner) alltid ska dyka upp och hindra honom att komma hem i tid.

Men så kommer de riktiga motgångarna. En synnerligen märklig, testikelrelaterad olycka sker i fabriken och den drabbade tar hjälp av en pengakåt advokat och plötsligt riskerar Joel att bli stämd på allt han äger. Stämningen är dessutom dålig bland de anställda då en rad stölder inträffar, och under drogpåverkan beslutar sig Joel för att anlita en gigolo som kan förföra hans fru så att han själv utan skuld kan ha en affär med den nyanställda och läckra Cindy (Mila Kunis). När han nyktrat till hinner han inte stoppa den idiotiska idén och gigolon har redan gjort sitt jobb. Joel riskerar nu att förlora allt, sitt företag och sin fru. Kan det finnas någon vändning i eländet?

"Extract" jobbar sig upp till att bli en rätt rolig film på det där absurda sättet. Det är inte en komedi jag gapflabbar åt, utan humorn är lite mer elegant infogad i historien. Det tar ett tag för mig att komma in i det hela och inledningsvis sitter jag mest och tycker att filmen kunde ha varit roligare. "Office Space" fungerar på ungefär samma sätt, så det är ganska tydligt att Judge har sin speciella stil och humor. Jason Batemans karaktär skulle jag nästan vilja säga är typisk för honom. Den påminner rätt mycket om hans paradroll som Michael Bluth i "Arrested Development" som också drabbas av alltings jävlighet, och just därför passar Bateman så bra i huvudrollen.

Filmen är tämligen fylld av kända ansikten, som till exempel Clifton Collins Jr., Beth Grant, J.K. Simmons och Ben Affleck, men den kanske mest oväntade skådespelaren är ingen annan än Gene Simmons från Kiss som givetvis spelar den pengakåta advokaten. Snacka om rätt skådespelare i rätt roll. Han gör det dessutom oväntat bra och lyfter hela filmen en nivå i min mening.

Mike Judge gör som sagt inte så många grejer, men det han gör är bra och framför allt smart.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. David Koechners genomjobbiga granne är inte alls olik Henrik Dorsins Ove i "Solsidan".

2. Gary Cole, som gjorde en betydande roll i "Office Space" ska göra en cameo i filmen och så klart kan man även se Mike Judge som en anställd.

3. T.J. Miller spelar en av Joels anställda som på fritiden spelar i ett grindcoreband. Man kan se honom iklädd olika t-shirts med band från skivbolaget Relapse, vilket av en händelse råkar vara samma skivbolag som släppt skivor med mina grindcoreband... Dock är det inget av de band som Miller har på sig. Det hade ju i så fall varit totalt absurt.


ANDERS JAKOBSON (2010-11-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (22/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA