En utpräglad och genomarbetad lögn

FILMEN

Det börjar med en målning. Eller egentligen börjar det med ett foto. Fotografen Nev Schulman har publicerat en dansbild i en tidning och strax därpå kommer en målning av samma bild till hans kontor. Det är ett barn som har gjort tavlan. Hon heter Abby och är en riktig talang. Nev får kontakt med Abby via Facebook och skickar fler bilder till henne som hon målar av. Snart får Nev även kontakt med Abbys mamma Angela och sedermera med Abbys halvsyster Megan. En flirtig relation inleds mellan fotografen och halvsystern. Facebookgullande leder till telefonsamtal och heta SMS-konversationer.

Allt detta filmas av Nevs bror Ariel och hans kollega Henry Joost. De delar kontorslokaler med Nev och fascineras över den relation Nev fått med en familj i Michigan, långt ifrån New York där de bor.

Men så upptäcker trion något skumt. De håller på och lyssnar på en låt Megan spelat in och inser att det inte är hon som sjunger. De lyssnar på en annan låt och hittar den på YouTube med en annan artist. När Nev frågar om de uppenbara likheterna menar Megan att det är en cover och de ska "låta lika". När de sedan upptäcker fler konstigheter beslutar de sig för att åka till Michigan och dels snoka och dels våldgästa familjen. Något är allvarligt skumt.

På baksidan av filmen står det "The thriller of the year", vilket är en ganska märklig sak att skriva på en dokumentär, men filmen går faktiskt in i en sorts thrillerfas när allt fler konstigheter uppdagas och trion träffar familjen. De, eller främst Nev, har ramlat in i en väldigt utpräglad lögn, men varför och vad är syftet? Själv sitter jag som klistrad vid rutan, förbluffad över vad jag ser och många gånger mer engagerad än vad jag kunde drömma om när jag plockade ut skivan ur förpackningen.

Under filmens tredje akt går den in i ytterligare en fas som man inte alls kunde förutse, och sammanfattningsvis är "Catfish" en väldigt sevärd och fascinerande dokumentär.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Som de flesta andra dokumentärer har filmens äkthet diskuterats vilt. Dokumentärfilmaren Morgan Spurlock ("Super Size Me") har konfronterat skaparna och kallat filmen för "den bästa fejkdokumentär jag sett" bland annat.

2. Titeln på filmen får sin förklaring i slutet.

3. Devos Mark Mothersbaugh har gjort musiken i filmen. Han har tidigare bland annat gjort musiken till Wes Andersons filmer.


ANDERS JAKOBSON (2011-07-21)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA