Spännande huvudperson i knepig film

FILMEN

Även om "Mishima" (1985) är indelad i fyra kapitel - Beauty, Art, Action, och Harmony of Pen and Sword - så berättar den tre olika historier samtidigt: Filmens nutid, flashbacks och dramatiserade utdrag ur huvudpersonen, författaren Yukio Mishimas romaner. Ett lite smått knepigt upplägg som delvis förtar lite av mitt eget flyt när jag ser filmen. Utdragen ur romanerna har visserligen en tydlig koppling till Mishimas egna historia, men känns för min del aningens överflödiga.

Mishima är en i allra högsta grad verklig person. Trefaldigt Nobelprisnominerad och ansedd som en av Japans viktigaste författare genom tiderna. Han var gift, men troligen homosexuell. Han var extremt kroppsfixerad och utvecklade med åren ett hat mot Japans modernisering och startade en privatarmé med andra traditionalister för att genomföra en stadskupp där målet var att återinföra kejsaren som stadschef.

Filmens nutid skildrar hur Mishima förbereder sig för och genomför den planerade stadskuppen. Den här biten av filmen visas i nedtonade färger, medan flashbackinslagen är i svartvit och romanutdragen är i starka färger. Ett enkelt och ganska effektivt sätt att särskilja de olika delarna av filmen.

Jag har lite svårt att komma in i filmen. Som jag konstaterade anser jag att de här romanutdragen stör flytet i filmen, och jag känner att det hade varit betydligt lättare att komma in i historien om det bara hade varit nutiden och flashbacksekvenserna. Ändå är det en fascinerande historia och Mishima känns som en både spännande och komplex person och det förvånar mig inte alls att hans liv filmats.


EXTRAMATERIALET

Ett fyra minuter långt bildspel är vad som bjuds som extramaterial.


TRE SAKER

1. Filmen är exekutivt producerad av Francis Ford Coppola och George Lucas.

2. För regin stod Paul Schrader som rankar filmen som det bästa han gjort som regissör. Schrader har mycket på sitt CV, bland annat manuset till "Taxi Driver".

3. "Mishima" uteslöts från Tokyo International Film Festival efter påtryckningar från högerextremister på grund av filmens homosexuella scener. Den släpptes aldrig officiellt i Japan, men har visats på tv flera gånger med den homosexuella scenen bortklippt.


ANDERS JAKOBSON (2011-12-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA