Vuxenteater för barn

FILMEN

Dom jobbar som nattportier på ett hotell och får en natt besök av Fiona som säger att hon är en fe. Hon ger Dom tre önskningar varav han snabbt väljer två. En moped och bensin som räcker livet ut. Den tredje önskningen är svårare och under tiden inleder de två ett förhållande.

Det hela utvecklar sig till en ganska fartfylld och lekfull slapstick-film med knepiga figurer och flera sång- och dansnummer. Bland de övriga karaktärerna finns en engelsman som letar efter sin hund, tre män som bor i diverse bilvrak på stranden, en skönsjungande fotbollsledare och ett par poliser som letar efter en bensintjuv.

Men efter en lovande start som påminner en del om stilen och stämningen i Roy Anderssons finstämda "Sånger från andra våningen" blir det mest fånig slapstick och svårtillgänglig teater av det hela. Efter en knapp timme sitter jag och längtar efter eftertexterna. I mina ögon finns det inget smart, genialiskt eller nyskapande med "Den goda fen". Det är ett experimentellt, teatraliskt barnprogram som är närmast provocerande i all sin enkla fånighet. Man nämner bland annat Kaurismäki på omslaget och det stämmer bra den första kvarten, men resten av filmen liknar det mer barnprogram som "Ika i rutan" och "Clownen Manne".


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Belgisk-australiensisk-franska trion Abel, Gordon och Romy har skrivit, regisserat och spelar själva huvudrollerna. De har gjort två filmer tidigare och är kända för sin absurda slapstick.

2. Danscenerna är rätt fina i all sin lekfullhet.

3. Som barn var det med skräckblandad förtjusning jag tittade på Clownen Manne. Sedan dess har jag haft svårt för konstnärlig slapstick. Manne var med och förstörde min barndom, och då har jag ändå sett "Vilse i pannkakan".


THOMAS HELSING (2012-06-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA