Sångfest för de yngsta barnen

FILMEN

När den onda drottningen Dellamorta förhäxar prinsessan Rose väntar hela kungariket på Roses 18-årsdag. Då kommer nämligen förbannelsen, som säger att hela slottet kommer falla i en djup sömn om Rose sticker sig på något, att lyfta. På sin födelsedagsfest lyckas dock Dellamorta lura alla och få alla gäster att falla i den djupa sömnen med prinsessan. De enda som kan ställa allt tillrätta igen är den sju dvärgarna, med den klumpiga dvärgen Bobo i spetsen. Tillsammans måste de rädda Roses sanna kärlek Jack från Dellamortas fästning, där han vaktas av en drake.

"Den 7:e dvärgen" är ett sagoäventyr där sång och vänskap står i centrum. Den tar sig an många av de klassiska sagorna och mixar runt dem i en härlig blandning för att till slut få fram en egen saga till de sju dvärgarna som hjälpte Snövit. Man behöver inte se långt på filmen innan man inser att dess sanna målgrupp är en lite yngre publik. Olikt de stora Hollywoodproduktionerna där barnfilmer nästan uteslutande har teman som berör även vuxna, är denna riktad enbart till de lite yngre barnen. Sångmässigt är det dock extremt lätt att få en av melodierna på hjärnan efteråt då det ofta är samma låt som går om igen. Även om det är ganska långt ifrån vad jag skulle lyssna på vanligtvis är det låtar som mycket väl skulle kunna behaga de yngre.

Historiemässigt är den helt okej. Jag kan se hur barn som ser den brister ut i både skratt och sång. Den har också med de små elementen av lärande där exempelvis Bobo måste lära sig knyta sina skor. Även om allting görs med en glimt i ögat och mycket värme så blir det ibland lite fel. Vid ett tillfälle pratar Bobo med draken vars högsta dröm är att få steppa. Detta får Bobo att brista ut i gapskratt trots att han lovat att inte göra det. I stället för att bara gå därifrån ledset så går draken för att ta sitt liv genom att hoppa ut för en klippa med ett stort stenblock hängandes runt halsen. Jag förstår poängen med att det gör att dvärgarna verkligen måste lära draken om vänskap för att rädda hans liv, men det känns oerhört malplacerat i en barnfilm. Den lilla bit spänning som det ger hade kunnat gjorts på flera andra sätt som varit mycket bättre och betydligt mer barnvänligt.

Överlag är "Den 7:e dvärgen" alltså helt okej som barnfilm, även om vissa saker känns lite malplacerade. Dock är det ingen film som kan locka en större publik. Ett varnande ord dock, det finns en risk att varje barn som ser den går runt och sjunger konstant efteråt.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. I filmen är det en viktig grej för dvärgarna att alltid ha på sig sina mössor. Det är därför en ganska rolig detalj att taket på deras hus ser ut exakt som en toppluva.

2. I originaltiteln på tyska finns det ett skrivfel som skaparna lät vara kvar för att det skulle symbolisera humorn bland dvärgarna.

3. För den som kan tyska finns det även ett spel på nätet där man får följa Bobo.


EMMA ÅKERLIND (2015-04-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
KOMEDIERNA