Rambo-action och löjligt mycket naket

FILMEN

Det här är om man ser det ur svensk synvinkel säsong 1 av "Strike Back". Ser man det ur brittisk synvinkel är det "Strike Back: Project Dawn" då det är en teoretisk och onumrerad uppföljare till miniserien "Strike Back" som får räknas som säsong 0 i Sverige. I miniserien spelades huvudrollen av Richard Armitage som SAS-soldaten John Porter vid MI6:s specialavdelning Section 20, och han är med även här. I alla fall i några minuter, för han avrättas under en direktsänd feed mitt framför sina kollegors ögon. Porter har spårat en terrorist som heter Latif och ramlat in i något som kallas "Project Dawn" men hinner inte rapportera om sina upptäckter innan tillfångatas och dör.

Då ingen vet hur Latif ser ut behöver Section 20 hjälp av en amerikansk före detta Delta Force-soldat som jobbat tillsammans med Porter. Britten Michael Stonebridge (Philip Winchester) åker till Kuala Lumpur för att gräva fram amerikanen Damien Scott (Sullivan Stapleton) ur hans dekadenta leverne. Givetvis inte helt problemfritt. Scott inser att Porter bakat in ett hemligt meddelande i det sista han säger innan han mördas och det tar hela gänget till New Delhi där de hamnar i en gisslansituation och ställs öga mot öga med Latif - fast inte som de tror, den verklige Latif har spelat dem hela tiden och försvinner temporärt från serien efter de två första avsnitten.

Precis som miniserien är serien indelad i två sammankopplade avsnitt så de tio episoderna bildar sammanlagt fem äventyr där Section 20 ställs inför olika problem och skurkar i olika delar av världen. Samtidigt växer den övergripande historien med Latif fram för att få sin final i säsongens två sista avsnitt.

Section 20-teamet består förutom Stonebridge och Scott av ledaren Överste Eleanor Grant (Amanda Mealing) som tvingas ta många tuffa beslut och hålla extra het information för sig själv, Kapten Kate Marshall (Eva Birthistle) är lite mer strategiskt och operativt lagd medan Major Oliver Sinclair (Rhashan Stone) är teknologiskt smart. Sergeant Julia Richmond (Michelle Lukes) gör inte överdrivet mycket väsen av sig, och här kommer vi till en av seriens svagheter. Karaktärerna känns outvecklade eller åtminstone extremt hemliga för tittaren. Det är inte många karaktärsdrag som läggs fram och vet vet väldigt lite om vilka de är vid sidan av jobbet eller vad de har varit med om.

Mest får vi veta om Stonebridge och Scott som ritas upp som två motpoler som ändå fungerar ihop. Stonebridge är den korrekta och reserverade britten med gravid fru medan Scott är glappkäftad amerikan som är mer impulsiv och knappt kan vänta tills avsnittet satt igång innan han är igång med lite passionerad sex med en ny partner. Ytterligare ett sätt skillnaderna skildras är att Stonebridge alltid är nyrakad medan Scott är trivsamt tredagarsstubbig.

Övriga karaktärer, det vill säga resten av teamet, är snudd på patetiskt platta i sina beskrivningar. Någon enstaka ledtråd till deras bakgrundshistorier tittar fram emellanåt men det är inte mycket och det känns faktiskt lite konstigt att se tio avsnitt av en serie och inte känna sig bekant med karaktärerna över huvud taget. Jämför man med den föregående miniserien fick man absolut mer känsla för John Porter än någon karaktär i denna säsong.

Generellt sett tycker jag sämre om serien i den här säsongen än i miniserien. Det är visserligen ganska spännande emellanåt även om det blir Rambo-action för hela slanten när Stonebridge och Scott skjuter skurkar på löpande band. Äventyren tar gänget till Sydafrika, Sudan, Kosovo, Österrike och Tjetjenien så det är en bra variation på miljöer och upplägg, vilket helt klart är till seriens fördel.

Lite oväntat blir det en del manfall även på den goda sidan så till säsong 2 blir det lite nya ansikten i mixen. Förhoppningsvis är manusförfattarna lite mer generösa med personlighetsdrag och liknande då, för annars kan det bli lite segt att ta sig igenom ytterligare tio avsnitt...


EXTRAMATERIALET

Fem kommentarspår finns att lyssna på för den som är sugen.


TRE SAKER

1. Jag skrev lite om Scotts sexuella äventyr och det är nästan löjligt många scener där det ska vara naket och hett. Ett par avsnitt inleds med sexscener direkt efter vinjetten och då blir det snarare komiskt än upphetsande. I det stora hela känns det enbart som en fjantig ursäkt att få visa bröst och mer i serien.

2. Två "Game of Thrones"-bekanta skådespelare gör stora skurkroller i säsongen - Liam Cunningham (aka Davos Seaworth) och Iain Glen (aka Ser Jorah Mormont).

3. Miniserien gjordes av brittiska Sky. Till uppföljaren fick de en amerikansk samarbetspartner i Cinemax, vilket även kanske förklarar varför en amerikansk soldat ingår i teamet.


ANDERS JAKOBSON (2012-08-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2012
Bolag: Warner Home Video
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (7/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA