GET ON WITH IT!

FILMEN

När jag recenserade säsong ett av scifi-serien "Falling Skies" för snart tre år sen så älskade jag den och gav den mina rekommendationer. Sedan har serien rullat på och när vi nu får säsong fyra så har jag bestämt ändrat uppfattning.

Storyn rullar vidare. Någon blir kidnappad, någon blir arg, någon dör, någon styrs av utomjordingar. Allt medan gänget går från plats till plats och man möter andra grupperingar som förmodligen har dolda motiv. Man planerar att attackera utomjordingar på olika sätt, och så gör man det och så går det bra eller dåligt. Ramhandlingen går absolut ingenstans, förutom i falska förhoppningar som ständigt grusas, och man fyller upp avsnitten med händelser utan betydelse vilket ger en kraftig känsla av att trampa vatten.

Man försöker göra socialpolitiska poänger, vilket förstås i sig är helt okej men det blir övertydligt och framför allt tråkigt. Ingenting oväntat händer. Ingenting fängslar mig. Man vet att en serie är illa ute när man sträcker sig till fjärrkontrollen i actionscenerna, bara för att man vill komma till bitarna när det faktiskt händer något som för handlingen vidare. Det får man tyvärr ofta vänta på, och ibland känns det som historien bara går i cirklar och samma saker händer om och om igen. Inte ens när man slutligen åker upp i ett rymdskepp lyckas man göra det intressant.

Mestadels sitter man bara och vill ropa "GET ON WITH IT" till serien. Man började på topp, sjönk sedan stadigt nedåt och efter denna bedrövliga fjärde säsong har jag tagit beslutet att inte bry mig om den femte (och sista) som nu visas i USA.


EXTRAMATERIALET

"Inside the episode" och "Character interviews" (som för övrigt är intervjuer med skådespelarna och inget annat) är sedvanligt ryggdunkande och promotion utan värde, och man tar sig god tid att berätta om sånt jag precis sett i avsnitten typ "i det här avsnittet möter vi den här karaktären som gör si och så".

"Episodic prequels" är faktiskt ganska bra. Det utspelar sig inuti serien så att säga, och en kille med en videokamera går runt och intervjuar karaktärerna.

I "Tom Mason: Man of tomorrow" pratar man i tjugo minuter om Tom Masons personlighet, och det är precis så bedövande tråkigt som det verkar.

Sen får vi en evighetslång paneldiskussion från Comic-Con 2014 som till och med skådespelarna verkar vilja snabbspola. Inget av extramaterialet är svensktextat.


TRE SAKER

1. Moon Bloodgood är fortfarande ett av världens coolaste namn.

2. Oscarvinnaren Mira Sorvino kliver på serien i den här säsongen.

3. De invaderande rymdvarelsernas motivation avslöjas. Ja, du har fått vänta fyra säsonger på att veta bakgrunden till hela serien.


HENRIK ANDERSSON (2015-08-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2015
Bolag: Warner Home Video
Tema: Aliens
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Featurette; Tom Mason: A Man of Tomorrow, Episodic Prequels, Inside the Episode, Character Interviews, 2014 San Diego Comc-Con Panel with Cast
Köp filmen hos:
Delning:
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA