En karaktärslös Robinson

FILMEN

Robinson Crusoe har varit föremål för många filmatiseringar genom åren. Kanske var det därför filmmakarna bakom den här versionen försökte hitta en unik vinkling. Tyvärr räcker inte en unik vinkel hela vägen, det är fler aspekter som måste till när man gör en film. Minnesvärda karaktärer till exempel.

I den här versionen av den klassiska romanen är det papegojan Tisdag och hans djurvänner som står i centrum för berättelsen. Tisdag lever ett på ytan bekymmersamt liv med sina vänner men drömmer hela tiden om äventyr i den stora värld han är övertygad om finns bortanför havet som omger hans lilla ö. Efter en storm upptäcker de att en ny varelse spolats i land på ön – Robinson. Tisdag ser omedelbart Robinson som biljett bort ifrån ön och sakta men säkert upptäcker Robinson att han behöver djurens hjälp för att överleva.

Problemen börjar dock hopa sig när två illvilliga katter gör entré och vill ta över makten på ön. I deras spår följer också ett gäng pirater som ytterligare ställer till det för Robinson och hans nyfunna vänner.

Upplägget är lovande men jag har faktiskt lite småtråkigt. När filmen är tänkt att sätta fart dör mitt intresse undan för undan. Katterna saknar tillräcklig karisma och hjältegänget är för slätstrukna. Man hade en kul idé här men lyckas inte alls med att få liv i karaktärerna vilket är ett måste i en animerad familjefilm.

Den animerade stilen är annars bra och dramaturgin är helt okej, filmen har ett driv och saktar egentligen aldrig ned när den väl fått upp farten. Problemet är som jag har nämnt att det är ingen karaktär som riktigt sticker ut och då blir inte heller filmen minnesvärd. Animeringsstudion Nwave Pictures har talangfulla CGI-animerare som gör fina saker med förhållandevis låg budget. De saknar dock de stora jättarnas författarkvaliteter.


EXTRAMATERIALET

Vi fick endast en digital tittkopia men från vad jag kan se innehåller inte de fysiska utgåvorna något extramaterial. Filmen finns dock utgiven i 3D-version.


TRE SAKER

1. Katterna har förstås designats för att se så elaka ut som möjligt vilket gör dem till några av de fulaste katterna i filmhistorien. Tankarna går hela tiden till monstren i "Gremlins" när jag ser dem.

2. Betjänten Fredag finns inte med i filmen.

3. Produktionsbolaget Nwave har tidigare legat bakom "Fly Me to the Moon" och "Sammys äventyr". Den förstnämnda blev en flopp medan den andra gjorde tillräckligt bra ifrån sig för att generera en uppföljare.


THOMAS HELSING (2016-10-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.40:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA