Feelgood med gatukatten Bob

FILMEN

Du kanske har läst böckerna om gatukatten Bob vid det här laget? Om inte kanske du har hört talas om honom. Med okänd bakgrund levde han ett hårt liv på Londons gator precis som hans blivande människa James Bowen. Deras vägar korsas en kväll när Bob tar sig in hos James för att leta efter mat. James låter katten stanna över natten innan han släpper ut honom, men Bob vill inte skiljas från sin nyfunna människa. Efter det är de ett oskiljaktigt par som drar runt på Londons gator där James spelar och sjunger för att få ihop till deras dagliga bröd.

Det kunde mycket väl ha räckt som historia, men innan Bob gör entré får vi reda på att James är både missbrukare och hemlös och försöker förtvivlat komma på fötter och leva ett normalt liv. Bob blir katalysatorn som gör att han äntligen lyckas kravla sig upp ur träsket. Så är grundstoryn i boken och den här filmen av Roger Spottiswoode (bland annat känd för "Turner & Hooch") följer den i stora drag. Resultatet är en fin feelgood-film lyfter fram Bobs påverkan på James livsresa.

Att man utelämnar saker från en bok har jag full förståelse för, en film har begränsningar i speltid. Men det är det där oskicket med att skriva om scener i onödan jag inte riktigt gillar. Här finns en scen där Bob blir skrämd och springer iväg. Den skiljer sig på nästan alla punkter från James redogörelse i boken och i mitt tycke är bokens version mer dramaturgiskt lämpad för filmen än den som manusförfattarna i stället knåpat ihop. Och det finns fler sådana scener.

Men egentligen ska man inte bedöma en film efter hur förlagan är, så jag låter väl bli. Roger Spottiswoode har gjort ett bra jobb och vi får en film med allvarlig botten men lättsam yta som är så där perfekt för att ge tittaren en mysig varm känsla när eftertexterna rullar. Och faktiskt, är jag nära en och annan tår under slutscenen när James ska presentera sin bok för första gången. Det är fint och det är gripande även om boken ger en ännu större, och rikare, upplevelse.


EXTRAMATERIALET

Vi får en bakom kulisserna-film på dryga halvtimmen och den är helt okej. Den börjar med en hel del ryggdunkande men tar efter hand upp en massa småsaker om inspelningen – och förstås en hel del om Bob. En helt okej film för ändamålet.


TRE SAKER

1. Till inspelningen testade man en rad katter till rollen som Bob, men när det väl kom till kritan var det Bob själv som var det bästa valet. Förutom några kattdockor är det honom man ser i filmen.

2. Bob har både ett Twitterkonto (@streetcatbob) och ett Facebook-konto (sök på "StreetCatBob"). Dessutom kryllar det av videos på Youtube, även från tiden innan han blev riktigt känd.

3. Filmen vann pris för bästa brittiska film under den brittiska versionen av den nyligen instiftade galan National Film Awards. Alla vinnare på dessa galor är framröstade av filmfans.


THOMAS HELSING (2017-06-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Behind the scenes
Köp filmen hos:
Delning:
NIO TIPS FRÅN MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA