Överskattad men sevärd

FILMEN

När en ny framgångsrik animefilm kommer, så är det vissa saker som är oundvikliga. Det ska jämföras med Ghibli - "den nya Miyazaki!" har tveklöst regisserat - och det är alltid "magiskt", "vackert" och så vidare. När "Your Name" kom ut och flög upp på topplistorna så hände det förstås igen.

Killen Taki och tjejen Mitsuha bor i olika delar av landet. Mitsuhas största dröm är att komma ifrån sin töntiga lilla by och få vara en snygg kille i Tokyo. En natt händer något konstigt, när de drömmer att de är den andre. En konstig upplevelse, men när det händer igen dagen efter börjar de fundera på om det verkligen är en dröm eller om det händer på riktigt. De båda börjar ingripa i varandras liv, till den andres förtret, men de börjar också fundera på varför detta händer och om det finns en djupare mening till det hela.

I Sverige är vi ganska svältfödda på anime. Utöver "Pokémon" på TV och Ghibli-filmer på DVD så finns där inte mycket att tala om. Därför är det ju inte så konstigt att en hyfsad film som "Your Name" blir så hyllad. För den är inte mer än hyfsad. De animefans som lever på den enorma flod av animeserier som produceras i Japan har sett det här förut.

Karaktärer som får byta kön är skåpmat. Hahaha, killen har fått bröst som han klämmer på! Originellt! Klyschiga tonåringar som har klyschiga tonåringsproblem med sina klasskamrater - bokstavligen tiotals serier varje år har samma upplägg. För bekvämlighetens skull är huvudkaraktärerna också helt oförmögna att komma ihåg viktiga detaljer, så att de har enorma problem med att hitta varandra utanför drömmarna.

Men samtidigt är filmen ju regisserad av Makoto Shinkai. Hans tidigare, klart överlägsna filmer, är fortfarande outgivna i Sverige men animefans känner väl till "5 Centimeters Per Second", "The Garden of Words" och "Children Who Chase Lost Voices". Mycket i de filmerna återkommer här. Det är förstås mycket vältecknat. Det handlar om åtskildhet, längtan och förhållanden, och slutet är förstås lika förvirrande som det är vackert. Shinkai förtjänar alla lovord, och jag har faktiskt inga problem med att han jämförs med Miyazaki.

Filmens tillkortakommanden till trots, så finns här en hel del att gilla. Den är geniunt rolig ibland, och den blir både spännande och hyfsat känslostark. Förtjänar den att vara Japans mest inkomstbringande animefilm? Absolut inte. Är den värd att se? Jodå. Låt bara inte hypen vrida upp dina förväntningar för långt.


EXTRAMATERIALET

En trailer för filmen dubbad till svenska.


TRE SAKER

1. Filmen dubbades i Sverige med bland annat Yohio och Nova Miller, och efter att ha provlyssnat en stund på det ljudspåret konstaterar jag krasst att Nova är en betydligt bättre röstskådespelare.

2. Shinkai själv är inte nöjd med filmen, och önskade att man hade haft mer tid till att göra klart den.

3. Till ingens förvåning håller J.J. Abrams på med en amerikansk remake.


HENRIK ANDERSSON (2017-12-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: TriArt
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Trailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (7/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA