Tidresethriller à la Tyskland

FILMEN

"Dark" är Tysklands första originalserie för Netflix och när den började marknadsföras under hösten 2017 med ungefär den bild ni kan se här intill var det otroligt lätt att rent visuellt dra en jämförelse till "Det" - den gula regnjackan och en mörk öppning in till det okända... Och när serien sedan visar sig avhandla incidenter med försvunna barn som sker i 33-årsintervaller blir det ännu mer likt, speciellt när en av intervallerna är 1986, vilket också gör att det är enkelt att dra vissa kopplingar till Netflix-succén "Stranger Things".

Men likheterna stannar där. "Dark" är till sitt innehåll inte lik någon av de nämnda titlarna utöver det jag nyss sa. Serien har kanske mer gemensamt med "Tillbaka till framtiden" än något annat... Eller, ja, kanske inte riktigt.

Filmens nutid är november 2019. Vi befinner oss i den lilla tyska orten Winden som är mest känt för Tysklands första kärnkraftverk som fortfarande tuffar på efter dryga 50 år. Vi följer ett antal familjer som genom generationer har kopplingar till varandra.

I familjen Kahnwald håller medlemmarna på att lappa ihop sina sår efter att pappan Michael hängt sig ett halvår tidigare. Han lämnade efter sig ett brev som hans mamma Ines roffat åt sig. Det står nämligen att det inte får öppnas förrän efter ett visst datum och klockslag. Michaels son Jonas är tonåring och påverkad av händelserna. Han är en av seriens huvudsakliga karaktärer. Hans mamma Hannah är otrogen med polisen Ulrich i familjen Nielsen som hade sin egna tragedi 33 år tidigare när Ulrichs bror Mads försvann och lämnade föräldrarna Tronte och Jane olyckliga. Nu är det Ulrich som bor i familjens villa med sin fru Katharina och barnen Magnus och Martha (jämnåriga med Jonas) och 11-åriga Mikkel.

Winden har precis skakats av att en tonårig pojke försvunnit men det är när Mikkel försvinner som allt krasar samman. Finns det kopplingar till kärnkraftsverket som mer eller mindre drivs av familjen Tiedemann? Och varför beter sig den dementa åldermannen Helge i familjen Doppler så märkligt? Men framför allt - hur kommer det sig att Mikkel dyker upp samma datum som han försvann fast 33 år tidigare och vad står det i brevet som Jonas far lämnat efter sig?

Det gäller att hänga med när man tittar på "Dark" för det blir successivt allt mer krångligt. Inte minst att hålla isär karaktärerna eftersom vi möter dem i tre olika tidsperioder och vissa är ungefär lika gamla i en period som sina barn är i en annan. Knepigt värre, men om man fascineras av tidsresehistorier blir det riktigt njutbart att titta på "Dark". Pusselbitar läggs i pusselbitar och seriens skapare klarar sig undan tidsreseparadoxerna. Men mot slutet av den tio avsnitt långa säsongen känns det aningens stressat och väldigt mycket och komplicerad information berättas hastigt för att vi ska komma fram till slutet på det här kapitlet.

Det är dock väldigt underhållande att titta på serien och försöka lista ut hur allting hänger ihop. Det är en serie som det är väldigt lätt att dra egna slutsatser efter ett avsnitt för att sedan se hur de omintetgörs i nästa. Tittaren blir delaktig i berättelsen på ett sätt som jag gillar. Det gäller som sagt att vara skärpt och inte slötitta medan man skrollar i mobilen. Bra!


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jag har nog aldrig varit med om serie där det regnar så otroligt våldsamt nästan hela tiden. Det är inga stilla duggregn heller utan fullt spöregn.

2. I 1986-intervallen lyssnar Ulrich på tyska thrashmetalbandet Kreators "Pleasure to Kill", som släpptes 1 november 1986, bara en dryg vecka innan seriens datum. Ulrich var en "early adopter" med andra ord. Snäppet coolare är hans t-shirt som är en variant av det tidiga svenska deathmetalbandet Morbids logga. Några bokstäver är borta, sannolikt för att komma undan rättighetstrassel, men visst är det samma logga. Här var Ulrich en RIKTIGT "early adopter" i och med att bandet inte ens hade spelat in något då...

3. En andra säsong ska produceras under 2018.


ANDERS JAKOBSON (2018-01-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2017
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA