En norsk Carrie... nästan

FILMEN

Carrie, nej förlåt, Thelma är en hårt hållen ung tjej som flyttat från landet och sina föräldrar för att studera. Hon måste dock varje dag ringa hem och stämma av med föräldrarna som annars blir oroliga. "Thelma" är lite av en norsk "Carrie" men samtidigt helt annorlunda. Hon har inte krafter att flytta saker utan att röra dem som Carrie, Thelma har helt andra krafter. Men de har definitivt likheter. Båda är uppvuxna i kristna hem och båda är hårt hållna av sina föräldrar. Båda är socialt återhållsamma och båda hamnar situationer där de inte är bekväma och då händer det saker.

"Thelma" saknar dock den där riktiga skräcken. Det är mer obehagligt och man tycker mest synd om Thelma när hon på sitt taffliga och trevande sätt försöker passa in och hantera att bo själv och umgås med vänner, dricka alkohol, sex och samtidigt ha sina kontrollerande föräldrar tittande över axeln hela tiden.

Thelma spelas av Eili Harboe och är ingen skådespelerska jag känner igen. Kanske beror det på min okunnighet om norska filmer och då får jag be om ursäkt men å andra sidan känner jag inte till någon av de andra heller. Jag tycker dock de gör en bra insats och faktiskt är det skådespelarna som bär filmen. Manuset känns lite sådär nordiskt halvtöntigt, men skådisarna gör sitt bästa och de lyckas bra.

"Thelma" är helt klart sevärd men jag hade gärna sett att man kortat den från de 115 minuter den är nu till runt 90. Det är en hel del dötid som man kunnat vara utan. Då hade tempot blivit lite högre och det tror jag att filmen mått bra av. Men se filmen och förhoppningsvis kommer det mer nordiska thrillers. Det behövs.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den svenske doktor som undersöker Thelma känns väldigt underlig och att han slänger sig med en blandning av norska och svenska känns jättekonstigt.

2. Jag gillar grundidén och förklaringen är klockren när den kommer.

3. Kul med likheterna till "Carrie" men skönt att man inte döpte henne till Kari eller liknande..


HANS-ÅKE LILJA (2018-04-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (6/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS
12 SENASTE
THRILLERNA