En besvikelse men inte urusel

FILMEN

För femton år sedan gav Guillermo Del Toro filmiskt liv till Mike Mignolas seriefigur "Hellboy". Ett drömprojekt för Del Toro som tackat nej till flera stora titlar för att få göra filmen och som lagt många år på att övertala Universal om att rätt person för rollen var Ron Perlman. Filmen blev en så pass lyckad succé att Del Toro fyra år senare kunde fortsätta sitt universum med "Hellboy II: The Golden Army" och bollen lades upp för en avslutande film för att komplettera trilogin. Men dess öde blev en utdragen följetong där olika aspekter bromsade upp projektet, till exempel Del Toros fullmatade schema och en budget som var mer än vad bolaget mäktade med. Efter många års förhalande kastade Del Toro in handduken för gott 2017 och twittrade ungefär "Ledsen att behöva meddela det, men det är till 100 procent klart att uppföljaren inte kommer att göras".

Likväl finns det en tredje "Hellboy" film nu som bör har dragits igång ungefär samtidigt som Del Toro ursäktade sig på Twitter. Det är förstås en reboot av hela franchisen med helt och hållet nya aktörer både bakom och framför kameran (med undantag för Mignola som förstås inte flyttar på sig). Neil Marshall ("Instängd", "Doomsday" och spridda avsnitt av "Game of Thrones" och "Westworld") står för regin efter manus av Andrew Cosby och deras film är en sorts variant av storyn i Del Toros första film med en lite märklig uppblandning med Kung Artur-myten. Jag kan för lite om Hellboy men jag vågar tro att just detta inslag är påhittat till denna film, och det är väl ett ganska tramsigt tillägg.

Jag har gillat Del Toros filmer och ville verkligen att han skulle få komplettera sin vision och jag var ärligt talat inte speciellt glad i tanken på en reboot. När filmen sedan fick urusla recensioner under sin tid på bio försvann allt sug efter att ens se filmen. Men ibland är det ganska bra att skruva ned förväntningarna på noll (eller kanske snarare utgå från att en film ska vara bedrövlig) för det gör att nya "Hellboy" blir hyfsat bra. Rollen som halvdemonen har gått över till "Stranger Things"-bekanta David Harbour som tack vare Mignolas specifika design av karaktären blir tämligen identisk med Perlmans gestaltning. Hellboy är en ganska tacksam figur att spela på grund av sin attityd och Harbour gör sin del bra. Däremot är resten lite si så där.

Hellboy är fältagent inom Bureau for Paranormal Research and Defense men som kämpar en inre strid med sig själv om sin egen identitet som halvdemon. I en inledande sekvens får vi höra historien om blodsdrottningen Vivian Nimue (Milla Jovovich) som blev dräpt och styckad av Kung Artur och hans mytomspunna svärd Excalibur och sedan nedgrävd i kristet förseglade lådor runt om i England för att aldrig kunna återskapas och kunna sprida sin pest över världen. Gissa vad som händer? En vildsvinsbest och häxan Baba Yaga har båda oplockade gåsar med Hellboy och häxan instruerar svinet att lokalisera alla delar av Nimue så att hon kan återuppstå.

Under viss guidning av sin adoptivpappa professor Trevor "Broom" Bruttenholm (Ian McShane) ger sig Hellboy in i leken tillsammans med ett team bestående av Alice Monaghan (Sasha Lane) och major Ben Daimio (Daniel Dae Kim) för att stå emot ondskans makter. Samtidigt innebär uppdraget att Hellboy kommer att få veta avgörande sanningar om sig själv som ställer allting på ända.

Nya "Hellboy" är en betydligt mer splatterinfluerad film än det Del Toro gjorde. Den har heller inte - med flit - apat efter Del Toros design på miljöer, monster och annat och det är ju en brist då Del Toros fantasi verkligen bidrog till ursprungsfilmernas framgång. Jag säger inte att nya "Hellboy" har dålig design eller dåliga effekter men det är inte samma sak. Filmen blir en besvikelse men samtidigt är det ingen urusel film och har man inget speciellt band till de ursprungliga filmerna är det till och med troligt att man tycker att den här filmen är riktigt bra. För min del blir jag överraskad av att den inte var hemsk men jag hade alla dagar i veckan sett en tredje Del Toro/Perlman-film än denna reboot.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Man vill verkligen från filmskapar- och filmbolagshåll att detta ska bli starten på en ny franchise. Slutklämmen på filmen och två bonusscener i och efter eftertexterna lägger upp bollen för att ta historien vidare. Men det blir nog svårt med tanke på att filmen floppade ganska duktigt ekonomiskt.

2. Häxan Baba Yaga spelas kroppsligen av den elastiska Troy James som är expert på att röra sig på alla fyra både baklänges och framlänges. Det är alltså inte en digital effekt. James har gjort karaktärer som är snarlika varandra i en rad skräckfilmer och tv-serier. Här kan man se när han gjorde en audition på America's Got Talent.

3. Jag saknar Abe Sapien i filmen. Det görs en liten passning till karaktären mot slutet och det var länge tänkt att Doug Jones skulle gjort en cameo men det gick inte att få till.


ANDERS JAKOBSON (2019-08-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (25/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA