Gammelgumman i serietidningsaction

FILMEN

Charlize Theron, i skrivandets stund snart 45 år fyllda, spelar i "The Old Guard" en riktig gammal gumma. Hennes exakta ålder sägs aldrig i klarspråk men läser man på lite är hon minst 4300 år gammal, men kanske så gammal som 6000... Men hon ser förstås ut som Theron i sina bästa år.

Detta är ett actionpackat äventyr baserad på en grafisk roman där ett antal odödliga krigare gör insatser där det behövs genom tiderna. Inledningsvis känns filmen som vilken specialstyrkethriller som helst, med den typiska spänningsmusiken och de militäriska rörelserna, men när vårt hjältegäng mejas ned och dödas, dröjer det alltså inte länge innan de vaknar till liv, kulorna ploppar ur såren och alla skador självläker blixtsnabbt. Vilken luring!

Nedmejningen är en fälla de gått i. En man som heter Copley (Chiwetel Ejiofor) har lurat dem på uppdrag av affärsmannen och forskaren Merrick (Harry Melling) som till vilket medel som helst vill knäcka mirakelmedlet som utplånar sjukdomar och förlänger liv. Detta helst genom att experimentera vilt på odödliga.

Parallellt med detta får de fyra odödliga, utöver Therons Andy; Booker (Matthias Schoenaerts), Joe (Marwan Kenzari) och Nicky (Luca Marinelli), gemensamma visioner om en kvinna som är som dem. En odödlig, som inte vet om det, och därför måste lokaliseras och "värvas" oavsett om hon vill det eller inte. Det blir Andys uppdrag. Men Merrick kommer allt närmare och när några av de odödliga hamnar i hans våld ställs allt på spel, samtidigt som den nya rekryten Nile (KiKi Layne) måste utbildas.

Jag ska inte påstå att jag blir golvad av filmen, men det är ändå en okej actionrulle att beta av. Det som är mest intressant är det historiska omfånget som vi bara anar i repliker och snabba flashbackklipp. Det hade jag gärna sett lite mer av, även om det blir en viss kittlande effekt när man bara får små doser. Actionsekvenserna är bra och filmen är emellanåt ganska rå i och med att huvudpersonerna dödas eller skadas rejält för att sedan återuppstå. Det gör man inte helt snyggt och prydligt.

En helt okej film, alltså.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Harry Melling, en gång den odrägliga Dudley Dursley i "Harry Potter"-sviten, går från klarhet till klarhet. Jag överraskades av honom i "The Ballad of Buster Scruggs" och här gör han en bra psykopatskurk.

2. Förlagan är skriven av Greg Rucka som även skrivit manuset till filmen.

3. Det kommer förmodligen minst en uppföljare. Bollen läggs upp för en sådan i den avslutande scener och det finns dessutom fler grafiska romaner att adaptera.


ANDERS JAKOBSON (2020-07-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA