Nya tidens detektiver jagar DNA

FILMEN

I "DNA-detektiven: Dubbelmordet i Linköping" får vi se hur man efter 16 år lyckas lösa dubbelmordet på åttaårige Mohamad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson i Linköping 2004. Polisen hade kämpat i många år innan detta för att få fast mördaren utan resultat och ju längre tiden gick desto mindre blev chansen att man skulle hitta honom. Men då dyker Peter Sjölund upp och påstår att han med hjälp av släktforskningsdatabaser och DNA kan hitta mördaren. Polisen som har prövat allt tidigare utan resultat tackar för all hjälp de kan få och det är nu det börjar.

Peter får förövarens DNA och med hjälp av det spårar han det bakåt tills han får en träff och då vänder han på släktträdet och söker framåt tills han hittar två bröder varav en måste vara Linköpingsmördaren. Visst låter det lätt? Ja, det låter lätt, men i ärlighetens namn förstår jag inte allt Peter förklarar. Jag förstår i stort, men där tar det stopp. Som tur är förstår dock han det och här bevisar han att det fungerar.

Peter får fram mördaren och dennes bror och då är det inga problem för polisen att avgöra vem som är den skyldige och 16 år efter mordet kan äntligen de anhöriga få upprättelse och en viss tröst i att gärningsmannen inte längre går fri. Otroligt fascinerande och man kan inte låta bli att undra var detta kommer sluta…


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Alla som gjort något och tror de kommit undan med borde nu vara ordentligt oroliga.

2. Samtidigt som detta är ett bra sätt att använda DNA kan jag inte låta bli att undra vad man kan göra om man har onda avsikter.

3. Det ska bli intressant att se vart detta med DNA tar vägen och vad man gör med det i framtiden.


HANS-ÅKE LILJA (2020-12-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: CMORE
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA