En ganska vanlig katastroffilm

FILMEN

"Greenland" framstår till en början som vilken katastroffilm som helst när vi får följa John Garrity, hans fru Allison och deras som Nathan. Vi inser tidigt att deras förhållande inte fungerar och att de har problem. Under en bjudning med sina grannar får de ett meddelande och ett telefonsamtal om att familjen valts ut att få en plats i ett skyddsrum på Grönland. Fram till dess har alla trott att den meteorit som kommer in mot Jorden ska missa oss och att vi på sin höjd får se några små nedslag. Nu har man insett att det kommer bli ett stort nedslag mitt i Europa och den kommer få samma effekt som det nedslag som utrotade dinosaurierna och alla som inte befinner sig i skyddsrummet förväntas dö. Dessutom kommer detta ske om 48 timmar.

Så långt inga överraskningar. Det som är lite annorlunda här är dock att man klarar balansen med att inte dra ut på det som händer för mycket. Utan att avslöja allt för mycket så händer det en hel del missöden under resan till skyddsrummet, men det är inte saker som hänger med under hela filmen utan det är mer att något händer, det reds ut, något nytt händer och även det reds ut. Detta ger känslan av att "Fasen, ska det aldrig ta slut" och man känner karaktärernas frustration.

På det hela taget är "Greenland" en rätt bra katastroffilm. Visst den innehåller (som 99 procent av den här typen av filmer) en massa feelgood och överdrifter. Saker hänger inte ihop och är inte alltid realistiska. Men man får ta lite sådant när det gäller en här typen av filmer och här är jag villig att göra det.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Roligt att man trots att man blir rätt överraskad om att det faktiskt kommer bli ett stort nedslag kan räkna ut att det kommer ske exakt om 48 timmar.

2. Man kan ju inte låta bli att undra om det finns en lista med personer som kommer att räddas om något som detta skulle hända i verkligheten.

3. Roger Dale Floyd som spelar Nathan gör ett riktigt bra jobb. Tyvärr kan jag inte säga detsamma om Morena Baccarin som spelar hans mamma.


HANS-ÅKE LILJA (2021-03-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (2/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA