Två bröder, en hämnd

FILMEN

"Uppgörelsen" är en film om död, hämnd, sorg, kärlek och övervikt. Filmen inleds med att två killar ska förstöra en trädkoja. Vad de inte vet är att kojans ägare ligger och sover i den. Katastrofen är ett faktum. När molotovcocktailen far in genom kojans fönster har Rudy inte en chans. Han brinner inne och hans kompis Leonard klarar sig med nöd och näppe genom att kasta sig ut ur kojan och ner på marken. För Leonard som är en överviktig kille som hela tiden äter kan olyckan närmast ses som en räddning. Efter fallet kan han nämligen inte längre känna smak och får därför upp ögonen för hälsosammare mat och då även träning. För Rudys familj är det dock en katastrof utan dess like.

Filmen handlar sedan till stor del om hur Rudys tvillingbror Jacob bearbetar sin sorg genom att planera sin hämnd. Hans föräldrar bearbetar sin sorg genom att adoptera en ny bror till Jacob.

Förutom Jacob får vi även följa hans två kompisar Leonard och Malee. Leonard för en kamp mot sina föräldrar om att få äta sundare. Hela familjen är nämligen kraftigt överviktig och verkar så vilja förbli. De blir minst sagt chockade när Leonard väljer att börja träna och gå på äppeldiet. De försöker med alla medel hålla honom kvar i övervikten.

Under tiden lyckas Malee bli förälskad i en av sin mammas patienter. Mamman som är psykolog har sin mottagning hemma och Malee är inte främmande för att tjuvlyssna på hennes möten. Patienten hon fastnat för heter Gus, är dubbelt så gammal och har väldiga problem. Detta avskräcker dock inte Malee som nästan förvandlas till en stalker när hon, av en slump, får chansen att ta sig in hemma hos honom när han inte är hemma.

Filmen marknadsförs som "Den bästa tonårs-thrillern sedan 'Stand by Me'!". Riktigt så långt vill jag inte gå men det är en väldigt bra film om tre 12-åringar och deras problem och trots, eller kanske på grund av, att de flesta viktiga rollerna spelas av yngre skådespelare håller deras prestationer mycket hög kvalitet.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Då Jacob och Rudy ska vara tvillingar han man låtit Conor Donovan spela båda rollerna. För att få det riktigt trovärdigt bär Jacob en hockeymålvaktsmask av samma typ som används i "Fredagen den 13e" ända fram tills Rudys olycka. Smart!

2. På den amerikanska utgåvan finns det ett kommentatorsspår och några borttagna scener, varför fick vi inte med dem till den svenska utgåvan?

3. Även om det är Jacob som är huvudpersonen är Leonard helt klart min favorit. Man kan inte låta bli att heja lite extra på honom...


HANS-ÅKE LILJA (2006-12-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1 & DTS 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
-
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (10/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA