Anders Jakobsons blogg

superhjältefilmsnytt (42)
Postad: 2016-11-10 11:14:08

Om man ska vara konkret finns det just nu tre stora superhjältefranchiser inom filmvärlden. Vi har till att börja med det som kallas för DC Extended Universe, filmserien baserad på DC Comics-karaktärer som startade med "Man of Steel", fortsatte med "Batman v Superman: Dawn of Justice" och "Suicide Squad" och har en hel framtid utstakad med tio filmer inom de närmaste fyra åren.

Sen har vi givetvis Marvel Cinemantic Universe som vid det här laget är fjorton filmer in i och med bioaktuella "Doctor Strange", även den med en tydlig framtid planerad där vi under fyra år kan räkna med elva nya filmer.

Den tredje är X-Men-franchisen som får ses som den stora långköraren i sammanhanget då den sedan 2000 genererat tio filmer fördelat på tre trilogier och en enskild film. Franchisen utgår från Marvel Comics men hör inte ihop med Marvels filmuniversum.

Hur ser då framtiden ut för dessa franchiser? Jo, DCEU kämpar fortfarande med att få till en fullträff som tilltalar både kritiker och fans. De tre första filmerna har visserligen varit framgångsrika men även fått mycket kritik från olika håll. Nästa film ut är "Wonder Woman" följt av först "Justice League" och det är två tunga titlar som har goda chanser att bli de filmer franchisen behöver. Utöver det är framtiden lite knagglig, men många filmer ligger fortfarande långt bort i tiden.

När det gäller MCU är framtiden förtäckt av ett hemligt dunkel. Sedan en längre tid har Marvel annonserat tre datum 2020 men inte gått ut med några titlar. Inte heller den fjärde "Avengers"-filmen (2019) har fått någon titel än och detta kan ha att göra med att eventuella titlar skulle vara spoilers på vad som blir utfallet av "Avengers: Infinity War" (2018). Jag tycker att detta låter lite knäppt då man sannolikt inte kan vänta tills 2018 för att annonsera dessa titlar. Samtidigt kan det ligga något i det. Flera långtidskontrakt med skådespelarna i MCU löper ut och det är mycket troligt att Marvel väljer att skaka om ordentligt i samband med "Infinity War". Älskade karaktärer kan dö, eller ersättas av andra."X-Men"-franchisen har kört in i en liten återvändsgränd. "First Class"-trilogin som avslutades med inte helt lyckade "X-Men: Apocalypse" ser inte ut att få någon omedelbar fortsättning. Kontrakten på tunga namn som James McAvoy, Michael Fassbender och Jennifer Lawrence har löpt ut. Dessutom sätter Hugh Jackman spiken i kistan för sin tid som Wolverine i "Logan" nästa år. Allt hopp ligger på "Deadpool" som gjorde braksuccé från nästan ingenstans. Tyvärr har "Deadpool 2" drabbats av en del strul, men Fox som har rättigheterna blickar redan fram emot "Deadpool 3" där de planerar att introducera X-Force, en lite mer militäraktig version av X-Men. Detta har varit på gång ett tag och det känns ganska smart att introducera dem via en "Deadpool"-film. Men då gäller det förstås att "Deadpool 2" blir bra...Men... Spider-Man då, kanske någon undrar. Ja, karaktären Spider-Man återuppstod i sin tredje filmversion i "Captain America: Civil War" vilket gjorde att figuren tillhör MCU samtidigt som den inte gör det. Sony har fortfarande rättigheterna för distributionen och kommer att ansvara för de solofilmer som kommer att göras, med start i "Spider-Man: Homecoming" nästa år. Tom Holland som spelar Peter Parker nu har avslöjat att han har kontrakt på att göra Spider-Man i sex filmer, tre solofilmer och som bikaraktär i andra Marvel-filmer, där en alltså redan är gjord. Sannolikt är det i de två kommande "Avengers"-filmerna som vi får återse nätkastaren igen.


anders jakobson

<< November 2016 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
NIO TIPS FRÅN MARS
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA