Klassisk konsert med AC/DC

FILMEN

AC/DC:s konsert "No Bull" har faktiskt redan 12 år på nacken när den nu släpps på DVD. Just den här utgåvans fullständiga titel är dessutom "No Bull Directors Cut" vilket får mig att tro att den funnits utgiven i annat format tidigare. Detta är dock inget jag kunnat hitta några uppgifter om, så det får förbli en gissning från min sida...

Hur som helst är AC/DC ett av de klassiska hårdrocksbanden, som man headbangade till redan under 80-talet, som fortfarande producerar nytt material. Det finns några grupper till men AC/DC får definitivt ses som ett klassiskt hårdrocksband som överlevt 90-talet och nu frodas igen under 2000-talet. Rent historiskt är det ju dock framförallt Angus Young som man minns. Ingen har väl glömt hur han hoppade runt som en galning i sin skoluniform och på den fronten har inget ändrat sig vad det gäller denna konsert. Här kommer han instudsande i sin uniform till tonerna av "Back in Black" och redan efter de två första låtarna dryper han av svett.

I och med att AC/DC faktiskt producerat nytt sedan 80-talet finns det en del låtar som för mig är nya, för ett "riktigt" fan är de kanske klassiker, men här bjuder de förutom dessa också på vad jag anser vara klassiker. Jag tänker då speciellt på "Thunderstruck" vars inledningssolo är riktigt skönt, "Dirty Deeds Done Dirt Cheap" och "You Shook Me All Night Long" med flera. Dessutom är ju klockorna i "Hells Bells" något av ett signum för AC/DC.

Konserten är riktigt bra filmad och alla medlemmarna får lite tid i strålkastarljuset även om fokus naturligtvis ligger mest på Angus Young och sångaren Brian Johnson, de är trots allt huvudpersonerna i AC/DC. Efter dem kommer Angus bror Malcolm i något mellanläge strax före trummisen Phil Rudd och Cliff Williams på bas. Cliff känns tyvärr väldigt anonym men det rätt kul att se Rudd sitta med en cigarett i ena mungipan samtidigt som han spelar. Alla som rökt vet att detta ofta resulterar ofrivillig rök i ögonen och att då samtidigt spela trummor är imponerande...

Utan att påstå att jag kan för mycket om AC/DC så tycker jag att "No Bull" är en konsert som alla fans till gruppen borde bli nöjda med. Åtminstone blev jag det.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av något man valt att kalla för "Angus-cam" och det är precis som det låter bilder från en kamera som följer Angus under hela låtar. Fyra låtar får vi här i extramaterialet.

Dessutom får vi två bonuslåtar från turnén varav en ("Cover you in Oil") är inspelat i Göteborg, ett häfte med turnédatum och lite bilder och en diskografi över bandets alla skivor.

Kanske inte det häftigaste man kan få sig men å andra sidan är det förmodligen inte så lätt att hitta spännande bonusklipp från en konsert…


TRE SAKER

1. Det vore kul om Angus kom ut i jeans och t-shirt på någon konsert. Det skulle kännas fel men det vore kul att se.

2. Apropå att AC/DC fortsätter att ge ut nytt. Den 20 oktober kommer nya plattan "Black Ice".

3. Både bröderna Young (Angus och Malcolm) och Phil Rudd har varit med i bandet sedan starten 1973.


HANS-ÅKE LILJA (2008-09-25)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Sony Music
Tema: Musik
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Angus-cam, 2 Bonustracks och en Diskografi
RECENSERAT DENNA DAG (1/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA