Lurendrejeri hög nivå

FILMEN

"The Big Score" är en film om biljard och lurendrejeri. Vi får följa Jericho Hudson (Freddie Prinze Jr.) som livnär sig på att spela biljard för Cue Ball Carl (Ving Rhames). Det hela går ut på att Jericho låtsas vara rätt dålig och på så vis får han sin motståndare att öka insatsen. När den sen är på topp, visar han sitt rätta jag och skinnar den förvånade motståndare. Carl håller sig i bakgrunden och finansierar Jerichos spel och sen tar han i sin tur 70% av vinsten.

Gammalt hederligt lurendrejeri med andra ord. Med den lilla skillnaden att det ibland är lite större summor på spel. Ibland större än de inblandade kan ana.

Efter ett tag kontaktas Jericho av polisen Michael Mortensen (Callum Keith Rennie) som är ute efter att sätta dit Carl för mordet på sin partner som blev avrättad under ett undercoveruppdrag. Han vill nu att Jericho ska hjälpa honom att komma åt ett band som enligt Mortensen ska bevisar att Carl är skyldig till mord och förtjänar att låsas in på obestämd framtid.

Efter ett tag märker vi dock att allt inte är vad det verkar. Den som ena stunden verkar ärlig verkar i nästa stund korrupt och tvärt om. Det är inte förens i filmens sista minuter som vi verkligen får veta hur det egentligen ligger till.

"The Big Score" är en rätt bra film med starka skådespelare men det går inte att sticka under stolen med att det är just de som lyfter den. Hade det inte varit för Freddie, Ving och Michael hade filmen förmodligen blivit rätt seg. Nu håller det dock hela vägen.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en "Making of"-film som inte direkt handlar så mycket om hur filmen i sig gjordes utan mer om hur regissören Keoni Waxman och Prinze Jr. slet i 7 år får att få filmen finansierad.

Vi får även en kortfilm om det speciella språk som man talar i biljardhallar och en om hur själva biljardspelandet gick till i filmen. På det hela rätt bra extramaterial.


TRE SAKER

1. Återigen väljer man att översätta en engelsk titel med en annan engelsk titel istället för att ge filmen en svensk titel. Är det bara jag som inte riktigt förstår denna trend?

2. I filmen är det ett helt eget språk man talar i biljardhallarna. Enligt regissören Keoni är ungefär 70% av det äkta och 30% påhittat.

3. Vad är det egentligen Vings karaktär Cue Ball Carl går omkring och suger på hela tiden? Det ser ut som någon sorts räka men helt säker är jag inte…


HANS-ÅKE LILJA (2007-01-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Trailer, Making of, Pool Hall Lingo featurette, Trick shot featurette
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA