Verklig skräck i fantastiskt föredrag

FILMEN

En av 2006:s stora dokumentärer skulle kanske egentligen kategoriseras som en skräckfilm, för om tendenserna som före detta vicepresidenten Al Gore redogör för blir sanningar inom kort ser det oerhört dystert ut.

Dokumentären kretsar kring ett föredrag om dagens miljösituation och dess framtid, som Al Gore enligt utsago dragit minst 1000 gånger. Det är ett faktaspäckat föredrag med massvis av rörliga bilder. Al Gore tar till och med hjälp av ett litet klipp från "Futurama" (en serie han själv medverkat i) för att förklara vad global uppvärmning är.

Där blir mycket staplande av siffror och kurvor i föredraget, något som är lite svårt att ta till sig, men när Al Gore visar foton på glaciärer och jämför dagsfärska bilder med 30 år gamla blir det bistert klart för oss. Än värre - och definitivt skräckinjagande - blir det när han visar vad som händer om isen på Grönland eller Sydpolen smälter i en större utsträckning och vattennivån stiger med sex meter - då kan vi säga hej då till Kalifornien, Holland, Peking och Bangladesh. Bland annat.

Föredraget, och dokumentären, slutar dock med många positiva ord och Al Gore visar vad några självklara förändningar kan göra för jordens framtid.

Jag sitter här och svär över att det där ödesdigra valet 2000 inte slutade som det skulle och Al Gore hade blivit president i USA, då hade nog situationen sett annorlunda ut. Det är solklart att miljöfrågor är något Al Gore levt med hela sitt liv, det är ingen ny grej för honom, och han kör sitt föredrag på ett sakligt och förtroendeingivande sätt. Hade Kyotoföredraget fortfarande varit opåskrivet om Al Gore hade kommit till makten för sju år sedan? Knappast.

Se filmen.


EXTRAMATERIALET

Det känns vanligtvis som dokumentärer oftast saknar extramaterial, men "En obekväm sanning" är i så fall ett undantag. Det finns två kommentarspår att välja mellan, ett med regissören Davis Guggenheim och ett med producenterna till filmen.

Ett fint inslag är en uppdatering med Al Gore. Man skulle nästan kalla det för en kortversion av filmen för på en halvtimme pratar Gore om ny information inom några ämnen som orkaner, befolkningsökning, glaciära jordbävningar, permafrost med mera. Dessvärre ser det inte direkt bättre ut - förra året innehöll nya värmerekord över hela världen (52°C i Bangladesh) - och hotet om permafrostens upptining kan fördubbla koldioxidutsläppen är ingen munter information.

I en betydligt kortare bakomfilm får vi ta del av det fantastiska scenbygget som tydligen gjordes speciellt för de föredrag som filmades till filmen. En intressant detalj jag noterade var att regissören och producenterna var förhållandevis unga människor. Av någon anledning hade jag föreställt mig något annat.

Avslutningsvis på DVD:n finns en musikvideo med Melissa Etheridge för låten "I need to wake up", tydligt inspirerad av filmen.


TRE SAKER

1. Filmen kommer i en pappförpackning av återvunnet material, och i förpackningen finns tio tips på vad man kan göra för att göra något åt den globala uppvärmningen...

2. ...bland annat "undvik produkter med onödigt förpackningsmaterial", något som alla DVD-filmer är ett bra exempel på med sin extra inplastning...

3. ...men lik förbannat är "En obekväm sanning" inplastad när den kommer!


ANDERS JAKOBSON (2007-01-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Uppdatering med före detta vicepresident Al Gore, Skapandet av "En obekväm sanning", "I Need to Wake Up" musikvideo av Melissa Etheridge, Kommentarer av regissören Davis Guggenheim, Kommentarer av producenterna Laurie David, Laurence Bender, Scott Z. Burns och Lesley Chilcott
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA