Rättvis och balanserad journalism?

FILMEN

Även om man tycker om amerikansk kultur i alla former, så är man ibland överlycklig över att man inte bor där, för jag skulle inte klara av att bli matad med högerdriven manipulerad media som den som Fox News spyr ut.

OK, man behöver inte titta på kanalen, och man behöver inte ens bo i USA för att ha tillgång till den, men ändå: Fox News är något otroligt avskyvärt och dokumentären "Outfoxed" (med undertitlen "Rupert Murdoch's War on Journalism") är precis vad som behövs för att belysa det en gång för alla.

Fox News är en väldigt konservativ kanal vars paroll är att de serverar rättvis och balanserad journalism ("fair and balanced"), vilket det uppenbart inte är frågan om. De har en annan slogan som lyder "We report. You decide", men Fox News ger aldrig tittarna chans att välja eller tycka till själva för de proppar in sina personliga kommentarer mitt i nyhetsrapporteringen.

De använder också uttrycket "some people say" för att undermedvetet presentera sina egna åsikter. I dokumentären får vi se ett block av klipp där detta uttryck används gång på gång. Rättvist och balanserat var orden.

En annan metod de använder är att generera rädsla hos tittarna. Ett bra exempel på detta var den omtalade mjältbrandsepidemin som blåstes upp till enorma proportioner, trots att det var ungefär 4-5 personer i hela USA som drabbades.

Fox News stödjer Bush in i minsta detalj. De var först att ropa ut han som segrare i valet 2000 innan rösterna var räknade, vilket stressade de andra, något mer neutrala kanalerna att göra samma sak. Därefter lade de in en räknare i nyhetssändingarna som visade hur många dagar det var kvar till Bush blev omvald.

När John Kerry ryckte fram som den värsta konkurrenten till Bush i valet 2004 startade de en enorm smutskastningskampanj. Någon konstaterade att Kerry såg fransk ut (!) och då stöttes och blöttes det i absurdum. "Ska USA få en fransk president?" De hittade till och med fransk expert som fick prata om hur Kerry borde ändra sin utstrålning.

Så där håller de på. När man inte kan lita på media, hur ska man då kunna verka i samhället? Är det verkligen medias uppgift att styra politiken?

"Outfoxed" är en väldigt bra dokumentär. Den är saklig och rak, även om den givetvis bara skildrar en sida av det hela. De medverkande i dokumentären är olika mediaexperter och före detta Fox News-medarbetare som berättar sanningarna. Skönt det.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Det värsta nyhetsankaret måste vara Bill O'Reilly. I en sekvens läser han upp ett läsarbrev där någon säger att han borde sluta att avbryta folk och säga att de ska hålla käften. O'Reilly säger då som svar att det bara var en gång han sa "Shut up!" till någon. I ett efterföljande klippblock får vi se han gorma "Shut up!" otaliga gånger. Mycket komiskt.

2. En annan O'Reilly-klassiker är när han letat rätt på en kille som förlorade sin far i 9/11-attackerna. Vad han inte räknat med är att killen läst på och hittat kopplingen mellan George Bush d.ä. och Al Quida. Det hela slutar givetvis med att O'Riley blir vansinnig och - så klart - skriker "Shut up!" till killen. Ett år senare sitter O'Riley och ljuger om hur killen påstått att George W Bush visste att attackerna skulle ske och i och med det mördade hans far.

3. För att göra en jämförelse med svensk media: Tänk om nyheterna på TV4 skulle drivit värsta kampanjen för Moderaterna och smutskastat vänsterblocket på det mest grövsta sätt under det senaste valet. Så fungerar Fox News.


ANDERS JAKOBSON (2007-01-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Folkets bio
Ljud: Stereo
Bild: 4:3 1.33:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA