Ytterligare en dokusåpa… nu till havs

FILMEN

"Färjan" är den senaste av Kanal 5:s dokusåpor. Här går det dock inte ut på att rösta ut någon utan här får vi följa besättningen och gästerna på båten Cinderella. Inför visningen av första avsnittet slogs det på stora trumman från Kanal 5:s sida om att nu skulle vi verkligen få se vad som hände på dessa kryssningar. Tidigare gäster blev oroliga över vad som egentligen skulle visas och hur det skulle drabba deras förhållanden. För det är bara att inse, folk gör saker på kryssningar som de inte gör annars…

Nu blev det dock inte så farligt som man kunnat befara. I första avsnittet fanns det en hel del fylla dokumenterad men allt eftersom säsongen pågick frångick man bevakningen av fulla passagerare (även om de dyker upp lite då och då) till att fokusera på skutans besättning samt några noga utvalda passagerare.

För i varje avsnitt får vi närmare följa några gästers kryssning på närmare håll. Det är allt från grupper till par till ensamma som letar efter en partner. Ofta lite udda personer naturligtvis för hur kul är det att se vanliga Svenssons äta och dansa? Och ibland funkar det riktigt bra och ibland funkar det inte alls. Värst är det när bevakningen går farligt nära lyteskomik där man istället för att skratta med de som bevakas skrattar åt dem, vilket händer ibland.

Sen får vi även följa besättningen och då framförallt bartendern Håkan, som vi kunde se i TV3:s dokusåpa "Baren" för några år sedan, och kryssningsvärden Per som blivit något av huvudpersonerna i serien. Håkan är seriens lite naiva, lite korkade karaktär. Han blir det dock på ett varmt sätt som gör att man gillar honom, även om han är lite väl naiv ibland. Per är väldigt jordnära och älskar verkligen sitt jobb vilket verkligen syns. Jag tror aldrig jag sett en person som gilla att gå till jobbet som han. Han brinner för sitt jobb och hans publik uppskattar det vilket också syns väldigt tydligt.

Naturligtvis finns det även andra i personalen som vi får följa regelbundet. Bland annat ser vi kapten Jan-Tore som på sitt lite torra sätt ändå är rätt älskvärd. Vi ser kryssningschefen Sami, vakten Anita, kocken Glenn och servisen Parisa. Alla är de charmiga på sitt sätt och även om det inte är riktigt som i "Rederiet" (DVD:n lanseras med en slogan som lyder: Som Rederiet… fast på riktigt!) blir det sällan långtråkigt och många verkar dessutom göra vad som helst för att få vara med på TV i några sekunder…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ett halvtimmes bonusavsnitt som är en blandning av "best of", bakom kulisserna med Håkan och en kort presentation av de som syns i serien. Efter att ha sett det känns det som om man kan både ha och mista det.


TRE SAKER

1. Jag måste erkänna att jag förvånas över hur många det verkar vara som åker på kryssning ofta. En del så ofta som flera gånger i månaden…

2. En av de roligaste scenerna är när vi får se Håkan sola på däck och bli fullkomligt skräckslagen av ett bis närvaro.

3. Det är synd att själva omslaget till DVD:n ser så torftigt ut. Det får mig mer att tänka på buskis än en dokusåpa, tyvärr.


HANS-ÅKE LILJA (2009-05-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
6 senaste recensionerna i kategorin dokusåpa
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokusåpa, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Extramaterial:
Ett aldrig tidigare tv-visat bonusavsnitt
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA